Diaita-express.com


Κεφίρ το ποτό της υγείας

Χρήσιμες συνδέσεις:
-Ανανεώστε η κατοχυρώστε internet domain names μόνο με 7,5 € / μήνα

-Δείτε την υγρασία των φυτών σας και βρείτε εύκολα κάθε πότε θέλουν πότισμα.
Το moisture meter μεγαλώνει υγιή φυτά.


-Ταχυγνωριμίες

-Βότανα Κρήτης
KNOSSOS HERBS
Αντωνίου 8
Γαλάτσι
ΧΟΝΔΡΙΚΗ-ΛΙΑΝΙΚΗ
Τηλ.2102135560


ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Δοκιμάστε τώρα τον υγιεινό καφέ που προστατεύει την υγεία σας.

Οικιακή αποτρίχωση
Αγοράστε σήμερα το καλύτερο μηχάνημα για μόνιμη αποτρίχωση και απαλλαγείτε απο δυσοσμίες, ιδρώτα και περιττή τριχοφυΐα.
Υγεία και μακροζωία: Διατροφικός πλούτος της φύσης: Αλεύρι-Ψωμί

Υγεία και μακροζωία / Υποκατηγορία: Αλεύρι-Ψωμί

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, τα δημητριακά αποτελούν βασική τροφή για τον άνθρωπο, επειδή καλλιεργούνται εύκολα σε κάθε έδαφος και κλίμα και -το κυριότερο- αποτελούν πολύτιμη πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Άλλωστε, από την άλεση τους προκύπτει και το αλεύρι, κύριο συστατικό του ψωμιού, του βασικότερου είδους διατροφής του ανθρώπου, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Τα δημητριακά ανήκουν (στη μεγάλη πλειοψηφία τους) στην οικογένεια των αγρω-στοειδών και διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
α) τα σιτηρά που περιλαμβάνουν το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι, τη βρώμη, το κεχρί και πολλά άλλα συγγενή είδη,
β) τα οσπριοειδή στα οποία ανήκουν τα διάφορα είδη των φασολιών, η σόγια (που θεωρείται ένα από τα πιο βασικά οσπριοειδή), οι φακές, τα ρεβίθια κ.λπ.
(βλ.
επόμενο κεφάλαιο ΟΣΠΡΙΑ) και
γ) τα ελαιώδη δημητριακά, όπως είναι πάλι η σόγια, ο ήλιος με τους σπόρους του και άλλα.

Η θρεπτική τους αξία

Οι περισσότερες θρεπτικές ουσίες των δημητριακών βρίσκονται στο φλοιό και το πίτυρο, δηλαδή στις δύο εξωτερικές στοιβάδες του καρπού, οι οποίες αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της άλεσης.
Γι αυτό θα πρέπει να προτιμώνται πάντοτε τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπου αλέθονται και οι τρεις στοιβάδες και επομένως περιέχουν έως και 75% περισσότερα πολύτιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα.
Πιο συγκεκριμένα, η εξωτερική στοιβάδα (ο φλοιός) ενός δημητριακού ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η εσωτερική στοιβάδα (το πίτυρο) περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά (όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα, πλήθος μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών) ενώ το ενδοσπέρμιο
(το κεντρικό τμήμα) περιέχει άμυλο.

Οι φυτικές ίνες των δημητριακών ολικής άλεσης διακρίνονται σε διαλυτές και αδιάλυτες.
Διαλυτές: συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και ευνοούν την ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.

Αδιάλυτες: ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου, εμποδίζοντας τη δυσκοιλιότητα και την εμφάνιση της εκκολπωμάτωσης.
Και δεν είναι μόνο οι φυτικές ίνες που μπορεί να λειτουργήσουν θεραπευτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και ο συνδυασμός τους με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης -στα πλαίσια μιας γενικότερης ισορροπημένης διατροφής- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως για παράδειγμα του διαβήτη ή διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε τα δημητριακά ολικής αλέσεως από την καθημερινή μας διατροφή.
Δυστυχώς, η πλειοψηφία των δημητριακών και των υποπροϊόντων που καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση (όπως το αλεύρι, το ψωμί, οι φρυγανιές) είναι επεξεργασμένα, τα οποία είναι πολύ πιο φτωχά διατροφικώς.
Για να εκμεταλλευόμαστε, λοιπόν, στο έπακρο τις πολύτιμες ιδιότητες τους θα πρέπει να επιλέγουμε στη θέση τους μόνο προϊόντα ολικής αλέσεως, σε οποιαδήποτε από τις μορφές τους: νιφάδες, κόκκους, αλεύρι, προϊόντα αλεύρου, αρτοποιήματα, κ.ά.


Αρθρο: Υγεία και μακροζωία: Διατροφικός πλούτος της φύσης: Αλεύρι-Ψωμί

Κατηγορία: Υγεία και μακροζωία

Υποκατηγορία: Αλεύρι-Ψωμί

Σχετικά άρθρα:
Υγεία και μακροζωία: Διατροφικός πλούτος της φύσης: Αλεύρι-ΨωμίΚοινοποιήστε το άρθρο: στο Facebook, το tweeter κ.α. social media.

Categories:


AA - ΕρωταπΑντήσεις
Diet tips
Yγιεινή διατροφή
Άρθρα
Αρχαία Ελληνική Διατροφή
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος
Βότανα θεραπείες
Βότανα κατάλογος
Βότανα πληροφορίες
Βότανα-Φυτά
Διαιτα atkins
Δίαιτα express
Δίαιτα orac
Δίαιτα Scardale
Δίαιτα South Beach
Δίαιτα ανάλογα με τον τύπο αίματος σας
Δίαιτα και Χοληστερίνη
Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας
Δίαιτα της ζώνης
Δίαιτα Ωμέγα
Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι-Συγγραφείς
Διατροφή
Διατροφή Διαβήτης
Διατροφή του παιδιού
Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ιπποκράτης περι διαίτης
Καταστάλαγμα Γνώσης
Μυστικά
Παιδική παχυσαρκία
Συμπληρώματα διατροφής
Συνταγές
Τροφές διαχωρισμός
Τροφές κατάλογος
Τρόφιμα: Οσα δεν ξέρεις...
Υγεία και μακροζωία
Υγιεινά ποτά

 
Diaita-express.com Επικοινωνία Καταχώρηση
 
 
φθηνα domain names