Diaita-express.com


Κεφίρ το ποτό της υγείας

Χρήσιμες συνδέσεις:
-Ανανεώστε η κατοχυρώστε internet domain names μόνο με 7,5 € / μήνα

-Δείτε την υγρασία των φυτών σας και βρείτε εύκολα κάθε πότε θέλουν πότισμα.
Το moisture meter μεγαλώνει υγιή φυτά.


-Ταχυγνωριμίες

-Βότανα Κρήτης
KNOSSOS HERBS
Αντωνίου 8
Γαλάτσι
ΧΟΝΔΡΙΚΗ-ΛΙΑΝΙΚΗ
Τηλ.2102135560


ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Δοκιμάστε τώρα τον υγιεινό καφέ που προστατεύει την υγεία σας.

Οικιακή αποτρίχωση
Αγοράστε σήμερα το καλύτερο μηχάνημα για μόνιμη αποτρίχωση και απαλλαγείτε απο δυσοσμίες, ιδρώτα και περιττή τριχοφυΐα.
Βότανα: Πληροφορίες: Κινέζικη βοτανική

Βότανα πληροφορίες / Υποκατηγορία: Πληροφορίες

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι ένα αρχαίο θεραπευτικό σύστημα με αρχές χιλιάδες χρόνια πριν, περίπου στο 2500 π.Χ.
Τα κείμενα που γράφτηκαν τότε { μελετώνται ακόμα και εφαρμόζονται από τους επαγγελματίες ιατρούς, και ενώ έχουν γίνει πολλές προσθήκες στη βασική φιλοσοφία, πολύ λίγα έχουν αφαιρεθεί.
Στην Κινέζικη ιατρική, η ασθένεια θεωρείται σημείο δυσαρμονίας σε ένα άτομο ως σύνολο, έτσι το έργο που καλείται να επιτελέσει ο Κινέζος γιατρός είναι παυτα η αποκατάσταση της αρμονίας και .
της ισορροπίας ώστε να επιτραπεί στους θεραπευτικούς μηχανισμούς να λειτουργήσουν | πιό αποδοτικά.
Τα βότανα κατέχουν κεντρική θέση στη θεραπεία,βοηθούμενα από άλλες θεραπείες όπως ο βελονισμός ή η εξειδικευμένη χειρομάλαξη.
Τα τελευταία χρόνια,η Δύση εξοικειώθηκε περισσότερο με τις Κινέζικες βοτανικές παραδόσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα από πολλούς κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες ιατρούς.Η θεωρία των στοιχείων

Όπως και η παλιά Ελληνική Φιλοσοφία, η Κινέζικη παράδοση βασίζεται στην θεωρία των στοιχείων (που είναι πέντε στο μοντέλο αυτό, ενώ τα Ελληνικά είναι τέσσερα) που χρησιμοποιείται για να εξηγήσει κάθε αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος του.
Τα στοιχεία αυτά, που είναι το ξύλο, η φωτιά, η γη, το μέταλλο και το νερό, θεωρείται ότι σχετίζονται, με το ξύλο να ενθαρρύνει τη φωτιά, τη φωτιά να αναλύεται στη γη, τη γη να δίνει μέταλλο και το μέταλλο να παράγει νερό (δηλαδή όπως υγροποίηση σε μία μυχρή μεταλλική επιφάνεια) και το νερό δίνει γένεση στο ξύλο προωθόντας την ανάπτυξη της βλάστησης.

Κάθε στοιχείο συνδέεται με ορισμένα σύνολα, που εκτείνονται από τα μέρη του ανθρώπινου σώματος και τα συναισθήματα ως τους ανθρώπινους ήχους, τις εποχές, τα χρώματα και τις γεύσεις, και όλες αυτές οι συνδέσεις στηρίζονται σε μία απλή λογική.
Το ξύλο, για παράδειγμα, σχετίζεται με την άνοιξη και το πράσινο χρώμα η φωτιά με το καλοκαίρι και το νερό με τους νεφρούς.
Για να επικρατεί καλή υγεία, τα στοιχεία πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία αν ένα στοιχείο αποκτήσει υπερβολική βαρύτητα, μπορεί να προκληθεί κάποια ασθένεια.

Οι Κινέζοι επαγγελματίες ιατροί συχνά μάχνουν για την αιτία μιας αρρώστειας στο στοιχείο με το οποίο σχετίζεται: μία ηπατική νόσος (ξύλο), για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια των νεφρών (νερό).
Το ευαίσ στομάχι (γη) μπορεί να προκληθεί από υπερλειτουργικό συκώτι (ξύλο) που δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί από τους ελαττωματικούς πνεύμονες.Γιν, γιανγκ & κι

Η Κινέζικη θεωρία των αντιθέτων γιν (yin) και γιανγκ (yang0 συμπληρώνει το βασικό μοντέλο των πέντε στοιχείων.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή κάθε τι στον κόσμο και περιέχει και συμπληρώνεται από το πολικό αντίθετο του.
Το γιν θεωρείται θηλυκό, σκοτεινό και μυχρό, ενώ το γιανγκ χαρακτηρίζεται ως αρσενικό, ρωτεινό και θερμό.

Στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρι-κή, για να διατηρηθεί η υγεία, το γιν και το γιανγκ πρέπει να Βρίσκονται σε ισορροπία και πολλές ασθένειες μπορούν να αποδοθούν στην έλλειμη ή στην περίσσεια του ενός ή του άλλου παράγοντα.

Στα διάφορα μέρη του σώματος επίσης έχουν κυρίως γιν ή κυρίως γιανγκ χαρακτήρα: τα σωματικά υγρά, για παράδειγμα, είναι κυρίως γινενώ το κι (qi), η ζωτική ενέργεια, τείνει να είναι γιανγκ.
Το κι θεωρείται ότι ρέει σε ένα δίκτυο καναλιών ή ισημερινών σε όλο το σώμα και μπορεί να διεγερθεί με τον βελονισμόΑρχαια κινέζικη ιατρικη

Οι αρχές της Κινέζικης βοτανοθερα-πευτικής χάνονται στα βάθη του μύθου.
Ο θρυλικός Shen Nong, ο "θεϊκός καλλιεργητής" που "ανακάλυμε" την γεωργία, αναγνώρισε πολλά φαρμακευτικά φυτά.
Λεγόταν ότι ο Shen Nong "δοκίμασε εκατοντάδες βοτάνα και ήπιε νερό από πολλές πηγές και πηγάδια ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να ξέρουν ποια ήταν γλυκά και ποια πικρά".
Λέγεται ότι ανακάλυμε πως πίνεται το τσάι, όταν μερικά φύλλα τεϊόδενδρου έπεσαν σε ένα τσουκάλι με νερό που έβραζε δίπλα.
Το όνομα του Shen Nong δόθηκε σε ένα Κινέζικο βιβλίο βοτανολογίας που γράφτηκε γύρω στο 200 π.Χ.

Πατέρας της Κινέζικης ιατρικής θεωρίας είναι ο Κίτρινος Αυτοκράτορας, που λέγεται ότι έζησε γύρω στο 2.500 π.Χ.
Το κλασικό κείμενο, που φέρει το όνομα του, το Huang TiNei Ching Su Wen ή Κανόνας Εσωτερικής Παθολογίας του Κίτρινου Αυτοκράτορα χρονολογείται γύρω στο 1.000 π.Χ., μπορεί, ωστόσο, να αποτελεί γραπτή απόδοση της παλιάς προφορικής παράδοσης.
Όπως και στη Δύση, η ιατρική της εποχής ήταν αξεχώριστη από τη φιλοσοφία και την παράδοση, και το Nei Ching είναι ένα σημαντικό Ταοϊστικό κείμενο πλούσιο σε πνευματική σοφία.

Ιστορικά, υπήρξαν πολλές διαφορετικές ιατρικές φιλοσοφίες και τεχνικές στην Κίνα, που ασκούσαν περιοδεύοντες ιατροί, βοτανοθεραπευτές ή σαμά-νοι των χωριών.
Οι Ταοϊστές φιλόσοφοι - γιατροί έγραμαν κλασικά ιατρικά κείμενα ' σε αυτούς προσέτρεχε η αριστοκρατία σε περίπτωση αρρώστειας.Συγχρονη κινεζικη ιατρικη

Παρόλο που μέχρι το 19ο αίώνα τα νοσοκομεία των Δυτικών ιατρικών αποστολών είχαν αρχίσει να καθιερώνονται ως εναλλακτική επιλογή, η παλιά ιατρική πρακτική επέζησε, αλλά δεν αναγνωρίστηκε ως εθνικό, πρότυπο ιατρικό σύστημα παρά μόνο στην δεκαετία του 1960 όταν ο Μάο Τσετούνγκ ίδρυσε πέντε κολλέγια παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής.

Σήμερα, την θεραπευτική παράδοση ακολουθούν παραδοσιακοί Κορεάτες, Βιετναμέζοι και Ιάπωνες γιατροί, καθώς και οι παλιές Κινέζικες ιατρικές οικογένειες, πολλές από τις οποίες έχουν μεταναστεύσει στο Χόνγκ Κόνγκ, στη Σιγκαπούρη και στο Σαν Φρανσίσκο.Η πρακτική της κινέζικης ιατρικήςθερμανση εναντι ψυξης

Η Κινέζικη ιατρική αναγνωρίζει πέντε γεύσεις που χαρακτηρίζονται ως θερμές ή μυχρές: οι πικάντικες και γλυκές γεύσεις θεωρούνται θερμές ενώ οι ξινές, πικρές και αλμυρές γεύσεις είναι πιο μυχρές.
Μερικά βότανα συνδυάζουν διαφορετικές γεύσεις: το όνομα wu wei zi (Schisandra chinensis) κυριολεκτικά σημαίνει "καρπός των πέντε γεύσεων".
Τα χαρακτηκτηριστικά αυτά καθορίζουν και το μέρος του σώματος στο οποίο δρά το βότανο.
Τα θερμά αντικείμενα, για παράδειγμα, ανυμώνο-νται ή επιπλέουν και έτσι τα πικάντικα και τα γλυκά βότανα επηρεάζουν τα ανώτερα και τα εξωτερικά μέρη του σώματος.
Τα κρύα αντικείμενα βυθίζονται και έτσι τα ξινά, τα πικρά και τα αλμυρά βότανα είναι πιο δραστικά για το κάτω μισό ή για το εσωτερικό του σώματος.
Έτσι στα γιατρικά για την αρθρίτιδα, οι Κινέζοι προσθέτουν στο μίγμα giang huo αν πονάνε τα χέρια, ενώ προτιμούν το du huo αν πονάνε οι γοφοί ή τα γόνατα, και αν έχει προσβληθεί όλο το σώμα βάζουν και τα δύο αυτά βότανα.

Οι καυτερές γεύσεις είναι διεγερτικές, οι ξινές προκαλούν συστολή, οι γλυκές είναι τονωτικές, οι πικρές στέλνουν το κι προς τα κάτω, ενώ οι αλμυρές είναι μαλακτικές.Πως χορηγουνται τα βοτανα

Οι Κινέζοι συνήθως χορηγούν τα βότανα σε πρότυπες συνταγές (οι έν χρήσει συνταγές είναι μερικές χιλιάδες) που προσαρμόζονται με μικρές αλλαγές στο ειδικό πρόβλημα κάδε ασθενή.
Οι συνταγές μπορεί να περιέχουν μόνο δύο ή μέχρι και είκοσι βότανα και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφορετικών φυτών είναι τόσο σημαντικές όσο και οι ιδιότητες του καθενός ξεχωριστά.
Το αποτέλεσμα είναι συχνά ένα ισχυρό μίγμα με θεραπευτικές δράσεις, που όμως γενικά δεν επιδέχονται επιστημονική εξήγηση.

Τα βότανα γενικά χορηγούνται σε χάπια, σκόνη ή, συνηθέστερα, στην μορφή αφεμήματος ή "σούπας" που οι ασθενείς βράζουν στο σπίτι για μία ώρα περίπου σε ειδικά πήλινα τσουκάλια που φυλάσσονται για το σκοπό αυτό.
Μερικές φορές μαγειρεύεται θεραπευτικός χυλός, σαν πόριτζ, με Βότανα και ρύζι.Βοτανα σε βοτανολογια

Στα παραδοσιακά Κινέζικα βοτανολογία, στα χαρακτηριστικά ενός φυτού συμπεριλαμβάνονται πάντα η γεύση, η κυρίαρχη θερμοκρασία και γενικά κάποια ένδειξη του οργάνου και των ισημερινών στους οποίους δρα.
Μερικές φορές είναι προφανές το πως σχετίζονται τα χαρακτηριστικά αυτά : Το Κινέζικο huang //an, (Coptis chinensis).
για παράδειγμα, είναι ένα πολύ πικρό βότανο' είναι μυχρό και συνδέεται με την καρδιά -χαρακτηριστικά σύμφωνα με το μοντέλο των πέντε στοιχείων.
Χρησιμοποιείται σε καταστάσεις που συνδέονται με υπερβολική θερμότητα στην καρδιά που στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική οδηγεί σε αϋπνία, ταχυπαλμίες και ερυθρίαση του προσώπου.

To Baishaoyao είναι ξινό και χρησιμοποιείται ευρέως για ηπατικά προβλήματα - που και τα δύο χαρακτηρίζουν το στοιχείο ξύλο- ενώ πολλά θρεπτικά βότανα όπως το ρύζι ή η βρώμη και τα κύρια τονωτικά όπως το gingseng, χαρακτηρίζονται ως γλυκά και κάνουν καλό στο στομάχι και στον σπλήνα.


Αρθρο: Βότανα: Πληροφορίες: Κινέζικη βοτανική

Κατηγορία: Βότανα πληροφορίες

Υποκατηγορία: Πληροφορίες

Σχετικά άρθρα:
Βότανα: Πληροφορίες: Αρχές της δυτικής βοτανοθεραπευτικής
Βότανα: Πληροφορίες: Μια επιστήμη της ζωής
Βότανα: Πληροφορίες: Κινέζικη βοτανική
Βότανα: Πληροφορίες: Από το μεσαίωνα και μετά
Βότανα: Πληροφορίες: Παραδόσεις της Βόρειας Αμερικής
Βότανα: Πληροφορίες: Από τα φυτά στα χάπια
Βότανα: Πληροφορίες: Φαρμακευτικά γεύματα
Βότανα: Άλλα φαρμακευτικά βόατ
Βότανα: Άλλα φαρμακευτικά βότανα
Βότανα: Τονωτικά βόταναΚοινοποιήστε το άρθρο: στο Facebook, το tweeter κ.α. social media.

Categories:


AA - ΕρωταπΑντήσεις
Diet tips
Yγιεινή διατροφή
Άρθρα
Αρχαία Ελληνική Διατροφή
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος
Βότανα θεραπείες
Βότανα κατάλογος
Βότανα πληροφορίες
Βότανα-Φυτά
Διαιτα atkins
Δίαιτα express
Δίαιτα orac
Δίαιτα Scardale
Δίαιτα South Beach
Δίαιτα ανάλογα με τον τύπο αίματος σας
Δίαιτα και Χοληστερίνη
Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας
Δίαιτα της ζώνης
Δίαιτα Ωμέγα
Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι-Συγγραφείς
Διατροφή
Διατροφή Διαβήτης
Διατροφή του παιδιού
Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ιπποκράτης περι διαίτης
Καταστάλαγμα Γνώσης
Μυστικά
Παιδική παχυσαρκία
Συμπληρώματα διατροφής
Συνταγές
Τροφές διαχωρισμός
Τροφές κατάλογος
Τρόφιμα: Οσα δεν ξέρεις...
Υγεία και μακροζωία
Υγιεινά ποτά

 
Diaita-express.com Επικοινωνία Καταχώρηση
 
 
φθηνα domain names