Diaita-express.com


Κεφίρ το ποτό της υγείας

Χρήσιμες συνδέσεις:
-Ανανεώστε η κατοχυρώστε internet domain names μόνο με 7,5 € / μήνα

-Δείτε την υγρασία των φυτών σας και βρείτε εύκολα κάθε πότε θέλουν πότισμα.
Το moisture meter μεγαλώνει υγιή φυτά.


-Ταχυγνωριμίες

-Βότανα Κρήτης
KNOSSOS HERBS
Αντωνίου 8
Γαλάτσι
ΧΟΝΔΡΙΚΗ-ΛΙΑΝΙΚΗ
Τηλ.2102135560


ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Δοκιμάστε τώρα τον υγιεινό καφέ που προστατεύει την υγεία σας.

Οικιακή αποτρίχωση
Αγοράστε σήμερα το καλύτερο μηχάνημα για μόνιμη αποτρίχωση και απαλλαγείτε απο δυσοσμίες, ιδρώτα και περιττή τριχοφυΐα.
Βότανα: Βοτανολογική Προσέγγιση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Βότανα θεραπείες / Υποκατηγορία: Υγεία και Πρόληψη

Τα τελευταία χρόνια, το ανοσοποιητικό σύστημα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.
Όχι μόνο στην ιατρική, αλλά και σε πολλές πλευρές της ζωής μας, η κατανόηση των νέων πληροφοριών σχετικά με την ανθρώπινη ανοσία είναι πλέον απαραίτητη για να κάνουμε τις προσωπικές μας επιλογές στο σημερινό κόσμο.
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην επιδημία του AIDS αλλά και στην εκρηκτική διάδοση πολλών άλλων παθήσεων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Για να κατανοήσουμε τις δυνατότητες της ολιστικής προσέγγισης, πρέπει να γνωρίζουμε μερικά πράγματα για τη βιολογική βάση της ανοσίας.
Εξίσου σημαντικό είναι να κατανοήσουμε το ρόλο που παίζει στην ανθρώπινη ζωή.
Οι θαυμάσιες (αν και ελλιπείς) πληροφορίες που μας δίνει η ανοσολογία φωτίζουν τη μεγάλη πολυπλοκότητα και την οικολογική αρμονία του σώματος, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει και πολλά ακόμη στοιχεία.
Η βοτανική ιατρική θα είναι εξίσου περιορισμένη με την αλλοπαθητική ιατρική αν τη χρησιμοποιήσουμε μόνο για να επηρεάσουμε ή να ενισχύσουμε τα κύτταρα Τ ή τα κύτταρα Β, χωρίς να τη στηρίζουμε σε ένα γενικότερο ολιστικό πλαίσιο.
Είναι εύκολο να κατανοήσουμε ορισμένα βασικά πράγματα αν δούμε την ανθρώπινη ανοσία όχι από ιατρική άποψη αλλά από οικολογική.
Τότε γίνεται φανερό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα ζωτικό μέρος της διασύνδεσης ανάμεσα στο άτομο και τον κόσμο.
Η ανοσία δεν καλείται να αντισταθεί στο "κακό και επικίνδυνο" περιβάλλον.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν πολύπλοκο και υπέροχο "χορό" αμφίπλευρων σχέσεων με τον κόσμο μας.
Όσα αναφέρουμε παρακάτω στηρίζονται στην αντίληψη ότι το όλο φαινόμενο της ανοσίας έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Αρμονία και όχι αντίσταση
- Δυναμικός χορός και όχι φραγμοί
Αυτή η αντιμετώπιση μας οδηγεί σε μερικές έννοιες και ερμηνείες που δίνουν ενδιαφέρουσες δυνατότητες για όσους εφαρμόζουν την ολιστική ιατρική, είτε είναι φυτοθεραπευ-τές (ένας τελευταίος όρος της μόδας για τους βοτανολόγους!) είτε είναι αλλοπαθητικοί γιατροί.
- Η ανθρώπινη ανοσία είναι οικολογία σε δράση.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα φαινόμενο σχέσεων, και γι' αυτό πρέπει να εντοπίσουμε και να κατανοήσουμε ποιες είναι οι δύο πλευρές αυτής της σχέσης, και να διευκρινίσουμε τη φύση της ίδιας της σχέσης.
Το ερώτημα αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο, αφού η σχέση αυτή βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχούς ροής και αλλαγής.
Όπως συμβαίνει για όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής, οι σχέσεις είναι πολυσύνθετα και πολυπα-ραγοντικά φαινόμενα, που σπάνια μπορούν να αξιολογηθούν σωστά με βάση τα επιφανειακά χαρακτηριστικά τους και μόνο.
- Είναι ένα σημείο οικολογικής διασύνδεσης ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό μας περιβάλλον.
Αυτά τα σημεία διασύνδεσης φαίνονται να παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία της ίδιας της Γαίας.
Το σημείο διασύνδεσης ανάμεσα στην έρημο και τη σαβάνα, το τροπικό δάσος και το βουνό, το δάσος και το λιβάδι, την καλλιεργημένη και την ακαλλιέργητη περιοχή είναι ότι πρόκειται για μέρη όπου συμβαίνουν πολλά φαινόμενα οικολογικής αλληλεπίδρασης και εναρμόνισης.
Αυτές οι μεταβατικές ζώνες διευκολύνουν τη λεπτή ρύθμιση της υγείας της βιόσφαιρας.
Με τον ίδιο τρόπο, στην ανθρώπινη οικολογία το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το σημείο διασύνδεσης όπου ένα πλέγμα διαδικασιών και διεργασιών επιτρέπει τη ροή προς τα μέσα και προς τα έξω ταυτόχρονα, επιτρέπει την αντίσταση και την επαφή μαζί.
Αν συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στη μία μόνο πλευρά αυτού του σημαντικού "διαλόγου" χάνουμε το βαθύτερο νόημα του και υποβαθμίζουμε τη σημασία του.
- Η ανοσία είναι μια εκδήλωση της ομοιόστασης.
Η ομοιόσταση είναι μια γενική έννοια που περιγράφει τις υπέροχες οργανικές διαδικασίες που διατηρούν εσωτερική ομοιόσταση.
Αντικατοπτρίζει την πλανητική ομοιόσταση που χαρακτηρίζει τη σία.
Η αναγνώριση αυτών των πλανητικών διεργασιών ήταν ακριβώς εκείνη που οδήγησε τον Τζέιμς Λάβλοκ να προτείνει την Υπόθεση της Γαίας.
- Η ανοσία είναι η εκδήλωση μιας σχέσης.
Η αρχή αυτή υπονοείται σε όλα όσα είπαμε ως τώρα, αλλά έχει και το πρόσθετο στοιχείο ότι η ίδια η φύση της σχέσης παίζει ένα ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Έτσι, ο θεραπευτής πρέπει να διερευνήσει τις σχέσεις του ασθενούς με τον κόσμο σε όλα τα επίπεδα, από τις τροφές που τρώει και τους ανθρώπους που αγαπά (ή μισεί), μεχρι τη σχέση που έχει με τη φύση.
Ολα αυτά υπογραμμίζουν ότι, όπως συμβαίνει με όλες τις πλευρές της ολιστικής θεραπείας, η ολιστική προσέγγιση της ανοσίας πρέπει να εξετάζει όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής.
Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, οι πλευρές αυτές μπορούν να -γραφούν με συντομία ως εξής:
- Σωματική υγεία και αρμονία.
Χάρη σ' αυτή, το σώμα θα έχει σωστή θρέψη και επαρκή θεραπευτική υποστήριξη σε όλα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει.
- Συναισθηματική ευεξία.
Αυτή θα εξασφαλίσει μια σφαιρική και ενισχυτική συναισθηματική ζωή, μέσα από τη χαρά και τον πόνο της ανθρώπινης ζωής.
- Νοητικός οραματισμός και προοπτική, ώστε το άτομο να έχει τη σωστή νοοτροπία μέσα στην οποία να μπορεί να βρει τη θέση του.
Τότε θα κάνει τις επιλογές του μέσα από αυτό το κέντρο και όχι από τη θέση του θύματος.
- Τέλος, το άτομο πρέπει να είναι ανοιχτό στην πνευματική διάσταση και να διαθέτει τνευματική ζωτικότητα, με όποια μορφή μπορεί να πάρει αυτή η δραστηριότητα για το συγκεκριμένο άτομο.
Οι Δυνατότητες των Βοτάνων
Τα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους για να ενισχύσουν τη Ζωτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι διάφορες βοτανολογικές παραδόσεις, _£ τις μοναδικές πολιτισμικές τους ρίζες και εκφράσεις, έχουν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από την αγωγή και τη χρήση ειδικών βοτάνων για τον οργανισμό.
Αυτό δεν είναι παράξενο, βέβαια, αν λάβουμε υπόψη μας τα όσα είπαμε πιο πάνω σχετικά με την οικολογική φύση της ανοσίας.
Η βοτανική ιατρική είναι μια οικολογική ιατρική.
Ξασίζεται σε μια οικολογική σχέση που έχει εξελιχθεί από τη δημιουργία της Γης μέχρι και σήμερα, και επομένως θα υπάρχουν ιάματα που αφορούν άμεσα την οικολογική διεργασία της ανθρώπινης ανοσίας.
Οι δυνατότητες των βοτάνων για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μία ακόμη περίπτωση στην οποία οι παραδοσιακές γνώσεις επιβεβαιώνονται από τη σύγχρονη φαρμακολογία.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός βοτάνων έχουν σημαντικές ανοσοποιητικές επιδράσεις τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε κλινικό περιβάλλον.
Μερικά ενεργοποιούν την ανοσία, αλλά τα περισσότερα θα -πορούσαν να χαρακτηριστούν ρυθμιστές της, αφού επιτρέπουν στις φυσικές αντιδράσεις του σώματος να λειτουργούν με μεγαλύτερη ευκαμψία όταν αντιμετωπίζουν μια πάθηση.
Ωστόσο, αντί να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας οτο φυτό, θα εξετάσουμε ολόκληρη τη διαδικασία της αγωγής.
Η αναζήτηση ενός ειδικού βοτάνου που να τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα είναι απλώς μια "οργανική φαρμακοθεραπεία", πράγμα δεν είναι ο στόχος του βοτανολόγου.
Μία προσέγγιση είναι εκείνη που βασίζεται στο έργο του Αμερικανού βοτανολόγου Κρίστοφερ Χομπς.
Η ενορατική σύνθεση της κινέζικης και δυτικής βοτανολογίας από τον Χομπς έχει εμπνεύσει τόσο το συγγραφέα αυτού του βιβλίου όσο και πολλούς άλλους βοτανολόγους.
Η μέθοδος του εντοπίζει τρία επίπεδα βοτανικής δραστηριότητας.
- Βαθιά ανοσοποιητική ενεργοποίηση
- Επιφανειακή ανοσοποιητική ενεργοποίηση
- "Προσαρμογόνα" ή ορμονικοί ρυθμιστές
Βαθιά Ανοσοποιητική Ενεργοποίηση
Έχει δημιουργηθεί μεγάλο ενδιαφέρον για τα φυτά που επηρεάζουν την ανοσοποιητική διεργασία μέσα στους ίδιους τους ιστούς όπου πραγματοποιείται.
Τα φυτά αυτά θα μπορούσαν να ονομαστούν "βαθιοί ανοσοποιητικοί ενεργοποιητές".
Χημικές έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα συστατικά όπως οι σαπωνίνες και οι πολύπλοκοι πολυσακχαρίτες είναι το κλειδί του ανοσοποιητικού ρόλου που παίζουν αυτά τα φυτά.
Εδώ όμως θα πρέπει να θυμηθούμε ότι τα βότανα ενεργούν σαν βιολογικές ολότητες, και όχι απλώς σαν φορείς κάποιων ενεργών συστατικών.
Αυτοί οι ανοσο-ρυθμιστές ενεργούν πάνω στην κυτταρική βάση της ανθρώπινης ανοσοποιητικής αντίδρασης.
Με άλλα λόγια, δεν επιδρούν αναγκαστικά σαν τονωτικά ή κατασταλτικά των πολύπλοκων διεργασιών του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά μάλλον ενισχύουν και "τροφοδοτούν" την όλη διαδικασία με έναν άγνωστο τρόπο.
Μερικοί σημαντικοί ανοσο-ρυθμιστές είναι:
- Astragalus membranaceous: διουρητικό, υποτασικό, αγγειοδιασταλτικό και τονωτικό.
Χρησιμοποιείται η ρίζα σε ένα αφέψημα που παρασκευάζεται με 6-9 γραμμάρια.
- Ligusticum wallichii: τονωτικό, αντιμικροβιακό, υποτασικό, ήπιο νευροτονωτικό.
Χρησιμοποιείται η ρίζα σε ένα αφέψημα που παρασκευάζεται με 3-6 γραμμάρια.
- Lentinus edodes: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν τροφή.
Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες, ορισμένοι μύκητες παίζουν ειδικό ρόλο στην ανοσοποιητική διεργασία.
- Schizandra chinensis: τονωτικό, για το κεντρικό νευρικό σύστημα, διεγερτικό της μήτρας και του αναπνευστικού, αντιηπατοτοξικό.
Χρησιμοποιούνται οι καρποί σε ένα αφέψημα που παρασκευάζεται με 6-9 γραμμάρια.
Σε αυτό το αρχικό στάδιο των ερευνών πάνω στους φυτικούς ανοσο-ρυθμιστές, δημιουργείται αρχικά η εντύπωση ότι είναι όλοι φυτά της Κίνας.
Οπωσδήποτε, η κινέζικη βοτανολογία είναι πολύ πλούσια σε τέτοια βότανα, αλλά το γεγονός ότι αποτελούν την πλειοψηφία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Απλώς, εκείνοι που κάνουν έρευνες πάνω στη "φυτο-ανοσολογία" είναι κυρίως επιστήμονες του ανατολικού κόσμου, και έτσι ερευνούν τα δικά τους φυτά.
Αν οι δυτικοί επιστήμονες ερευνούσαν τα βότανα της Δύσης, είμαι σίγουρος ότι θα ανακάλυπταν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Η έλλειψη έρευνας δε σημαίνει ότι τα βότανα δεν υπάρχουν, σημαίνει απλώς ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί!
Εκτός από τα ειδικά ιάματα για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι άλλο που θα βοηθήσει την ανοσία του οργανισμού είναι η γενική ενίσχυση της υγείας του .
Μερικές από τις δράσεις και οι διεργασίες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας εδώ είναι:
— Τα τονωτικά πικρά
— Τα εξομαλυντικά και τονωτικά
— Ενίσχυση της απέκκρισης και της αποτοξίνωσης με τη χρήση βοτάνων όπως τα ηπατικά, τα διουρητικά, τα εφιδρωτικά και τα πνευμονικά, που έχουμε ήδη περιγράψει.
Επιφανειακή Ανοσοποιητική Ενεργοποίηση
Αυτό το επίπεδο δραστηριότητας αφορά μια άλλη πλευρά της ανοσοποιητικής διεργασίας, την αντίσταση.
Επιφανειακή ανοσοποιητική ενεργοποίηση είναι η ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού στους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Υπάρχουν πολλά βότανα που είναι γνωστά αντιμικροβιακά.
Πρόκειται συχνά για φυτά που διεγείρουν την παραγωγή και τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, και έτσι βοηθούν παράλληλα και τα κύτταρα Τ.
Σημαντικά παραδείγματα, που αναφέραμε στο κεφάλαιο για τις Λοιμώξεις και Παρασιτώσεις είναι:
— Εχινάκια
— Βαπτίσια -Μύρο
— Θούγια
— Καλέντουλα -Σκόρδο
"Προσαρμογόνα" ή Ορμονικοί Ρυθμιστές
Τα βότανα αυτής της ομάδας λειτουργούν μέσα από μια ορμονική ρύθμιση της ανοσοποιητικής αντίδρασης.
Χωρίζονται σε δύο ομάδες:
1.
Γνήσια προσαρμογόνα που λειτουργούν μέσα από τα επινεφρίδια και το γενικό σύνδρομο προσαρμογής:
-Eleutherococcus senticosus: Σιβηριανό Τζίνσενγκ
-Panax spp.: Κορεατικό και Αμερικανικό Τζίνσενγκ
2.
Βότανα που επηρεάζουν τους άλλους ενδοκρινείς αδένες και περιγράφονται στο κεφάλαιο για το Ενδοκρινικό Σύστημα.


Αρθρο: Βότανα: Βοτανολογική Προσέγγιση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Κατηγορία: Βότανα θεραπείες

Υποκατηγορία: Υγεία και Πρόληψη

Σχετικά άρθρα:
Βότανα: Υγεία και Πρόληψη
Βότανα: Προληπτική Βοτανολογία
Βότανα: Προγράμματα Αποτοξίνωσης και Απέκκρισης
Βότανα: Βοτανολογική Προσέγγιση του Ανοσοποιητικού ΣυστήματοςΚοινοποιήστε το άρθρο: στο Facebook, το tweeter κ.α. social media.

Categories:


AA - ΕρωταπΑντήσεις
Diet tips
Yγιεινή διατροφή
Άρθρα
Αρχαία Ελληνική Διατροφή
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος
Βότανα θεραπείες
Βότανα κατάλογος
Βότανα πληροφορίες
Βότανα-Φυτά
Διαιτα atkins
Δίαιτα express
Δίαιτα orac
Δίαιτα Scardale
Δίαιτα South Beach
Δίαιτα ανάλογα με τον τύπο αίματος σας
Δίαιτα και Χοληστερίνη
Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας
Δίαιτα της ζώνης
Δίαιτα Ωμέγα
Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι-Συγγραφείς
Διατροφή
Διατροφή Διαβήτης
Διατροφή του παιδιού
Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ιπποκράτης περι διαίτης
Καταστάλαγμα Γνώσης
Μυστικά
Παιδική παχυσαρκία
Συμπληρώματα διατροφής
Συνταγές
Τροφές διαχωρισμός
Τροφές κατάλογος
Τρόφιμα: Οσα δεν ξέρεις...
Υγεία και μακροζωία
Υγιεινά ποτά

 
Diaita-express.com Επικοινωνία Καταχώρηση
 
 
φθηνα domain names