Diaita-express.com


Κεφίρ το ποτό της υγείας

Χρήσιμες συνδέσεις:
-Ανανεώστε η κατοχυρώστε internet domain names μόνο με 7,5 € / μήνα

-Δείτε την υγρασία των φυτών σας και βρείτε εύκολα κάθε πότε θέλουν πότισμα.
Το moisture meter μεγαλώνει υγιή φυτά.


-Ταχυγνωριμίες

-Βότανα Κρήτης
KNOSSOS HERBS
Αντωνίου 8
Γαλάτσι
ΧΟΝΔΡΙΚΗ-ΛΙΑΝΙΚΗ
Τηλ.2102135560


ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Δοκιμάστε τώρα τον υγιεινό καφέ που προστατεύει την υγεία σας.

Οικιακή αποτρίχωση
Αγοράστε σήμερα το καλύτερο μηχάνημα για μόνιμη αποτρίχωση και απαλλαγείτε απο δυσοσμίες, ιδρώτα και περιττή τριχοφυΐα.
Βότανα: Φυτικά οξέα

Βότανα πληροφορίες / Υποκατηγορία: Χημεία των βοτάνων

Στο φυτικό βασίλειο υπάρχουν πολλά ασθενή οργανικά οξέα.
Ένα τυπικό παράδειγμα είναι το κιτρικό οξύ που περιέχεται στο λεμόνι.

Τα οργανικά οξέα μπορούν να χωριστούν σε εκείνα που βασίζονται σε μια ανοιχτή αλυσίδα ατόμων άνθρακα και σε εκείνα που περιέχουν στη δομή τους ένα δακτύλιο ατόμων άνθρακα.Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των οργανικών οξέων, ανεξάρτητα από το αν αποτελούνται από ανοιχτή αλυσίδα ή από δακτύλιο ατόμων άνθρακα, είναι η ομάδα -COOH.
Υπάρχουν πολλά οξέα "ανοιχτής αλυσίδας" (που ονομάζονται αλειφατικά οξέα), από το απλό φορμικό οξύ που προκαλεί το τσούξιμο της Τσουκνίδας μέχρι τα πιο πολύπλοκα όπως το κιτρικό οξύ και το βαλερικό οξύ (το δεύτερο αποτελεί τη βάση ενός ηρεμιστικού που χρησιμοποιείται στην αλλοπαθητική ιατρική).
Τα οξέα με δακτύλιο ατόμων άνθρακα (που ονομάζονται αρωματικά οξέα) αποτελούν μια σημαντική φαρμακολογική ομάδα.
Το απλούστερο αρωματικό οξύ, το βενζοϊκό οξύ, υπάρχει σε πολλές ρητίνες και ελαιορητίνες (βάλσαμα) όπως η Βενζόη, το Βάλσαμο του Τολό, το Βάλσαμο του Περού, καθώς και στα Κούμαρα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λοσιόν ή αλοιφή, είναι ευεργετικό στα χρόνια βρογχικά προβλήματα αν ληφθεί με τη μορφή εισπνοών, και έχει αντισηπτικές, αντιπυρετικές και διουρητικές ιδιότητες.
Σε παλαιότερες εποχές υπήρχε σε όλα τα σπίτια με τη μορφή του λεγόμενου Βάμματος της Βενζόης.

Αλκοόλες
Οι αλκοόλες εμφανίζονται σε διάφορες μορφές στα φυτά, συχνά σαν συστατικά των πτητικών ελαίων ή ως στερόλες.
Ένα παράδειγμα είναι η γερανιόλη που υπάρχει στο αιθέριο έλαιο του Τριαντάφυλλου και η μινθόλη που υπάρχει στο έλαιο της Μέντας.
Άλλες συνήθεις μορφές αλκοόλης είναι οι κηροί (συνδυασμοί αλκοόλης και λιπαρών οξέων), που συναντώνται στο επικάλυμμα των φύλλων και σε άλλα μέρη των φυτών.
Για παράδειγμα, ο Κηρός Καρνάουμπα που βρίσκει εκτεταμένη χρήση προέρχεται από το φυτό Κοπερνικία η Κηροφόρος.

Πτητικά Έλαια
Τα περισσότερα πτητικά έλαια βασίζονται σε απλά μόρια όπως το ισοπρένιο ή το ισοπεντάνιο, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ώστε να σχηματίσουν τερπένια.
Οι ενώσεις αυτές αποτελούνται από έναν αριθμό βασικών πεντανθρακικών μορίων, μερικές φορές με μικρές παραλλαγές, και αποτελούν τα πτητικά έλαια.
Τα πτητικά έλαια βρίσκονται στα αρωματικά φυτά, όπως η Μέντα ή το Θυμάρι, στα οποία συνδυάζονται πολλά διαφορετικά έλαια —μερικές φορές μέχρι και 50 ή περρισότερα- για να δώσουν στο φυτό τη χαρακτηριστική οσμή του.
Ανάλογα με τους συνδυασμούς των αιθέριων ελαίων,η οσμή θα διαφέρει, και μπορεί μάλιστα να παρουσιάζει διαφορές και μέσα στο ίδιο είδος, ανάλογα με τη συγκέντρωση των ελαίων.
Από την εξαγωγή αυτών των ελαίων, παράγονται τα λεγόμενα αιθέρια ή αρωματικά έλαια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς.
Επίσης, χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση για την παραγωγή αρωμάτων.
Το φάσμα των αρωματικών ελαίων είναι πολύ μεγάλο και το καθένα έχει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες.
Έχουν όμως και ορισμένες κοινές δράσεις που αξίζει να αναφέρουμε.
Όλα τα αρωματικά έλαια είναι αντισηπτικά, όπως για παράδειγμα το έλαιο Ευκαλύπτου, το έλαιο Σκόρδου και το έλαιο Θυμαριού.
Επειδή τα έλαια μεταφέρονται και διανέμονται πολύ εύκολα σε όλο το σώμα, ενεργούν τόσο τοπικά όσο και σε όλο τον οργανισμό.
Όταν ληφθούν εσωτερικά ή επαλειφθούν εξωτερικά, εμφανίζονται γρήγορα στο ουροποιητικό σύστημα, τους πνεύμονες και τους βρόγχους, καθώς και στις εκκρίσεις του σώματος όπως ο ιδρώτας, ο σίελος, τα δάκρυα και τα κολπικά υγρά.
Μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και στο μητρικό γάλα ή να περάσουν μέσα από τον πλακούντα και να φθάσουν στο έμβρυο.
Εκτός από την άμεση αντισηπτική τους δράση, διεγείρουν επίσης την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, ενισχύοντας έτσι το φυσικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
Τα πτητικά έλαια διεγείρουν τους ιστούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή, προκαλώντας είτε μικροερεθισμούς (όπως στην περίπτωση του ελαίου του Σιναπιού)είτε ένα "μούδιασμα" (όπως για παράδειγμα η μινθόλη και η καμφορά).
Βοηθούν την πέψη διεγείροντας την εσωτερική επένδυση του εντέρου, και ενεργοποιώντας έτσι μια ανακλαστική λειτουργία που αυξάνει την ποσότητα του γαστρικού υγρού και προκαλεί -το αίσθημα της πείνας.
Επίσης, βοηθούν στην ανακούφιση των σπαστικών πόνων - - χαλαρώνοντας τις περισταλτικές κινήσεις του κάτω μέρους των εντέρων.
Τα πτητικά έλαια ενεργούν επίσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Μερικά είναι χαλαρωτικά και καταπραϋντικά, όπως το Χαμομήλι, ενώ άλλα είναι διεγερτικά, όπως η Μέντα.
Όλα τείνουν να επιφέρουν μια κατάσταση εσωτερικής ηρεμίας και ευεξίας, μειώνοντας έτσι την ένταση και την κατάθλιψη.
Όταν τα αρωματικά έλαια χρησιμοποιηθούν εξωτερικά, ένα μέρος της επίδρασης τους οφείλεται στην οσμή τους, γιατί τα οσφρητικά νεύρα τη μεταφέρουν στον εγκέφαλο, όπου προκαλεί διάφορες αντιδράσεις.
Επειδή τα πτητικά έλαια εξατμίζονται πολύ εύκολα, τα βότανα που τα περιέχουν πρέπει να φυλάσσονται με προσοχή σε καλά σφραγισμένα δοχεία.
Υδατάνθρακες
Στα φυτά βρίσκουμε μια μεγάλη ποικιλία υδατανθράκων, είτε με τη μορφή σακχάρων όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, είτε με τη μορφή αμύλου, οπότε και αποτελούν το κύριο απόθεμα ενέργειας του φυτού.
Μπορεί επίσης να έχουν την πιο πολύπλοκη μορφή της κυτταρίνης, η οποία παρέχει δομική στήριξη στα φυτά.
Οι μεγάλοι πολυσακχαρίτες, όπως η κυτταρίνη, μπορούν να ενωθούν με άλλες ουσίες και σχηματίσουν μόρια όπως η πηκτίνη (που υπάρχει, για παράδειγμα, στα μήλα) ή το κόμμι που συναντάμε σε φύκια, όπως για παράδειγμα η φυκόζη, το άγαρ-άγαρ ή το καρραγηνό, που υπάρχει στο Χόνδρο.
Όλα είναι εξαιρετικά παχύρρευστα και μαλακτικά και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διάφορων μορφών γέλης (ζελατίνη) που χρησιμοποιείται στην ιατρικΓρςοι_στις τροφές.
Τα κόμμεα και τα λεγόμενο(γλισχράσματα)(πηχτές κολλώδεις ουσίες), που είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι υδατάνθρακες, περιέχονται σε μερικά εξαιρετικά καταπραϋντικά και θεραπευτικά φυτά, όπως τα μαλακτικά Βήχιο, Πλαντάγκο και Αλθαία.
Η δράση τους χαλαρώνει την εσωτερική επένδυση του εντέρου, προκαλώντας μια ανακλαστική λειτουργία η οποία φθάνει στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και εξαπλώνεται σε περιοχές που συγγενεύουν εμβρυολογικά, όπως οι πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα.
Με αιπά τον τρόπο, τα γλισχράσματα επιτελούν διπλή δράση: μειώνοιιν τον ερεθισι ιό και τη _3>λεν_μονή ολόκληρου του πεπτικού συστήματος, μειώνουν την ευαισθησία στο γαστρικό οξύ, προλαμβάνουν τη διάρροια και ελαττώνουν την περίσταλση παράλληλα, μέσω της ανάκλασης που προκαλούν, επιδρούν στο αναπνευστικό σύστημα, μειώνουν την ένταση και το βήχα αυξάνοντας την έκκριση υδαρούς βλέννας.

Φαινολικές Ενώσεις
Η φαινόλη είναι ένας βασικός δομικός λίθος πολλών σημαντικών συστατικών των φυτών.
Οι ενώσεις της μπορεί να έχουν απλή δομή ή να είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός μιας ολόκληρης σειράς βασικών μορίων.
Μία από τις απλές ενώσεις είναι το σαλικυλικό οξύ, το οποίο απαντάται συχνά σε συνδυασμό με σάκχαρα, σχηματίζοντας έτσι γλυκοσίδια, όπως συμβαίνει στην Ιτιά, στο Βιβούρνο το χιονανθές, στη Γωλθερία και στη Σπειραία.
Αυτή η ένωση έχει αντισηπτικές, παυσίπονες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται από την αλλοπαθητική ιατρική με τη μορφή του ακετυλ-σαλικυλικού οξέως, που είναι πιο γνωστό σαν ασπιρίνη.

Τανίνες
Οι τανίνες των φυτών προκαλούν μια στυπτική δράση.
Ενεργούν στις πρωτείνες > μερικές άλλες ενώσεις και σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα πάνω στο 8 Μ και τις βλεννογόνους μεμβράνες.
Έτσι μπορούν, για παράδειγμα, να "σφίξουν I ιστούς των εντέρων και να μειώσουν τη διάρροια ή την εσωτερική αιμορραγία.
Ε·.
^ρ^κά^είναι χρήσιμες για την αγωγή εγκαυμάτων, για την προστασία των τραυμάτω.
για τη μείωση της φλεγμονής.
Οι τανίνες βοηθούν επίσης στις λοιμώξεις του οφθαν_ (επιπεφυκίτιδα), του στόματος, του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και του πρωκτού

Κουμαρίνες
Η χαρακτηριστική μυρωδιά του φρεσκοκομμένου σανού οφείλεται σε μια ομάδα ενώσεων, τις κουμαρίνες.
Αυτές οι τόσο αρωματικές ενώσεις δεν υπάρχουν μόνο στο σανό.
Για παράδειγμα, τις βρίσκουμε και στο Τραχύνιο.
Η κουμαρίνη έχει περιορισμένη επίδραση στον οργανισμό, αλλά ένα από τα προϊόντα του μεταβολισμού της, η δικουμαρόλη, είναι ισχυρή αντιθρομ-βωτική ένωση.
Η αλλοπαθητική ιατρική έχει χρησιμοποιήσει τις κουμαρίνες σαν βάση για
την παρασκευή του warfarin, ενός αντιθρομβωτικού φαρμάκου που χρησιμοποιεπαι κατά της θρόμβωσης σε μικρές δόσεις και σαν ποντικοφάρμακο σε μεγάλες δόσεις.

Ανθρακινόνες
Τα φυτά που περιέχουν ανθρακινόνες είναι αποτελεσματικά καθαρτικά και συμβαίνει επίσης να είναι καλές φυσικές βαφές.
Εμφανίζονται συνήθως με τη μορφή γλυκοσιδίων (σε χημικό συνδυασμό με ένα σάκχαρο) και τις συναντάμε, για παράδειγμα, στο Ρήο, στο Αγριολάπαθο, στη Σέννα, στο Ράμνο και στην Αλόη.
Λειτουργούν επιφέροντας μια ήπια διέγερση του παχέος εντέρου μετά από 8-12 ώρες περίπου, διεγείροντας την περίσταλση των
εντέρων.
Ωστόσο, αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο όταν υπάρχει φυσική χολή.
Επειδή μπορεί να υπάρχει μια τάση κολικών λόγω υπερδιέγερσης των τοιχωμάτων του εντέρου, συχνά χορηγούνται σε συνδυασμό με άφυσα βότανα.

Φλαβόνες και Φλαβονοειδή Γλυκοσίδια
Μία από τις πιο συνηθισμένες ομάδες ενώσεων που συναντάμε στα βότανα είναι οι φλαβόνες και τα φλαβονοειδή γλυκοσίδια (θα αναφερθούμε σε αυτές τις ενώσεις πολλές φορές στο βοτανολογικό μέρος του βιβλίου).
Είναι γνωστό ότι έχουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων, από αντισπασμωδικές και διουρητικές μέχρι κυκλοφορικές και καρ-διοδιεγερτικές.
Για παράδειγμα, μερικές από αυτές τις ουσίες, όπως η ρουτίνη, η εσπεριδίνη και η βιοφλαβονειδής βιταμίνη Ρ, κάνουν λιγότερο διαπερατά και εύθραυστα τα τριχοειδή αγγεία και έτσι δυναμώνουν το κυκλοφορικό σύστημα και μειώνουν την υπέρταση.
Το Φαγόπυρο είναι ένα καλό παράδειγμα βοτάνου που ενδείκνυται για τέτοια προβλήματα.
Τα βιοφλαβονοειδή είναι επίσης απαραίτητα για την πλήρη απορρόφηση
της βιταμίνης C και εμφανίζονται στη φύση όπου υπάρχει αυτή η βιταμίνη.
Ένα άλλο φλαβονοειδές, που υπάρχει στο Γάίδουρά-γκαθο ευθύνεται για τη βοήθεια που παρέχει αυτό το βότανο στο συκώτι.
Σαπωνίνες
Οι σαπωνίνες έχουν κινήσει το μεγάλο ενδιαφέρον πολλών φαρμακοβιομηχανιών γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύνθεση κορτιζόνης (ενός ισχυρού αντι-φλεγμονώδους φαρμάκου), καθώς και στη σύνθεση ορμονών του γεννητικού συστήματος.
Οι σαπωνίνες που περιέχονται στα βότανα δεν επενεργούν άμεσα κατ' αυτό τον τρόπο, ο οργανισμός όμως μπορεί
τις χρησιμοποιήσει σαν πρώτες ύλες για να συνθέσει τις κατάλληλες ενώσεις.
Για να δείξουμε την ομοιότητα ανάμεσα σε μια φυσική σαπωνίνη και τα ισχυρότερα συνθετα φάρμακα, μπορούμε να συγκρίνουμε τον τύπο της κορτιζόνης και της διοσγενίνης μιας ένωσης που υπάρχει στη Διοσκορία.
Όπως βλέπουμε οι δύο ενώσεις μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.
Μερικά τυπικά αντιφλεγμονώδη βότανα που περιέχουν σαπωνίνες είναι το Σολιντάγκο η Στελλαρία, η Σκροφουλάρια και η Διοσκορία.
Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των ενώσεων είναι η αποχρεμπτική τους δράση μέσα από την ενεργοποίηση ενός ανακλαστικού του άνω πεπτικού συστήματος, που παρατηρείται σε βότανα όπως η Οινοθήρα, το Βερμπάσκο, η Βιολετα και η Μαργαρίτα.
Καρδιακά Γλυκοσίδια
Μεγάλη ομοιότητα με τις σαπωνίνες παρουσιάζουν και τα καρδιακά γλυκοσίδια Αυτές οι ενώσεις έχουν γίνει το αντικείμενο εντατικών ερευνών από τότε που ανακαλύφθηκαν στη Δακτυλίτιδα το 1785, οπότε αναγνωρίστηκε ότι τα γλυκοσίδια μπορούν vc βοηθήσουν στην καρδιακή ανεπάρκεια.
Τα καρδιακά γλυκοσίδια σχηματίζονται από την ένωση ενός σακχάρου και μιας στεροειδούς αζυλκόνης.
Η κύρια δράση τους καθορίζεται από τη μορφή και τη δομή της αζυλκόνης, αλλά από το σάκχαρο εξαρτάται η βιοδιαθεσιμότητα του δραστικού μέρους της ένωσης, της αζυλκόνης.
Πολλά ανθοφόρα φυτά περιέχουν καρδιακά γλυκοσίδια.
Οι καλύτερες γνωστές πηγές είναι η Δακτυλίτιδα, η Κομβαλλάρια, η Σκίλλα και η οικογένεια των Στροφανθών.
Στη βοτανική ιατρική, η Κομβαλλάρια θεωρείται προτιμότερη από τη Δακτυλίτιδα, γιατί η δεύτερη μπορεί να αποβεί δηλητηριώδης, ενώ η Κομβαλλάρια είναι εξίσου αποτελεσματική και δεν προκαλεί συσσώρευση τοξικών ουσιών στον οργανισμό.
Από θεραπευτική άποψη, τα καρδιακά γλυκοσίδια έχουν την απίστευτη ικανότητα να αυξάνουν τη δύναμη του καρδιακού παλμού χωρίς να αυξάνουν και την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται ο καρδιακός μυς.
Έτσι μπορούν να αυξήσουν την απόδοση της καρδιάς και ταυτόχρονα να σταθεροποιήσουν τη λειτουργία της χωρίς να της προκαλούν καταπόνηση.
Πικρά Στοιχεία
Τα πικρά στοιχεία είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που έχουν εξαιρετικά πικρή γεύση.
Από χημική άποψη, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία δομών.
Τα περισσότερα ανήκουν στα ιριδοειδή, μερικά στα τερπένια (βλέπε στο τμήμα για τα πτητικά έλαια) και μερικά σε άλλες ομάδες.
Έχει αποδειχθεί ότι τα πικρά στοιχεία έχουν πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες.
Μέσα από μια ανακλαστική δράση που ξεκινά από τους γευστικούς κάλυκες, διεγείρουν την έκκριση όλων των πεπτικών υγρών και διεγείρουν επίσης τη δραστηριότητα του ήπατος, βοηθώντας έτσι την ηπατική απέκκριση.
Η αξία αυτών των δράσεων εξετάζεται σε διάφορα μέρη του βιβλίου, και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο για το πεπτικό σύστημα.
Τελευταία διεξάγονται πολλές φαρμακευτικές έρευνες γύρω από τα πικρά στοιχεία, γιατί συχνά εμφανίζουν αντιβιοτικές, αντιμυκητικές και αντινεοπλασματικές ιδιότητες.
Έρευνες που έγιναν στην Κίνα δείχνουν ότι το πικρό στοιχείο που περιέχεται στο Γοσσύπιο μπορεί να παίξει το ρόλο ανδρικού αντισυλληπτικού μειώνοντας την παραγωγή σπέρματος.
Η πικρή γεύση που δίδεται στα φυτά από αυτά τα στοιχεία αποτελεί συνήθως μέρος της συνολικής δράσης του βοτάνου.
Έτσι βρίσκουμε αυτή την πολύτιμη ιδιότητα σε καταπραϋντικά όπως ο Λυκίσκος και η Βαλεριάνα, σε αντιβηχικά όπως το Μαρρούβιο, σε αντιφλεγμονώδη όπως ο Μηνμανθος και το Αρπαγόφυτο και στο επουλωτικς Καλέντουλα.
Αλκαλοειδή
Τα αλκαλοειδή είναι ίσως η ισχυρότερη ομάδα φυτικών συστατικών που επενεργούν στο σώμα και στο νου του ανθρώπου.
Περιλαμβάνουν το παραισθησιογόνο με-σκαλίνη στο ένα άκρο και το θανατηφόρο δηλητήριο βρυκίνη στο άλλο.
Υπάρχουν αλκαλοειδή που επιδρούν στο συκώτι, στα νεύρα, στους πνεύμονες και στο πεπτικό σύστημα.
Πολλά από τα πιο πολύτιμα βότανα περιέχουν αυτές τις ισχυρές ουσίες Ωστόσο, μέσα στα ίδια τα φυτά δε φαίνονται να επιτελούν καμιά σημαντική λειτουργία πέρα ίσως από το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται σαν τρόπος αποθήκευσης των περιττών ποσοτήτων αζώτου.
Έτσι, θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια πηγή θεραπευτικών ουσιών που έχει προσφέρει η Γαία στον άνθρωπο και στο ζωικό βασίλειο.
Τα αλκαλοειδή σαν ομάδα παρουσιάζουν μεγάλη ποικλία από διαφορετικές δομές Περιέχουν άζωτο και έχουν όλα έντονη οργανική δράση.
Από χημική άποψη, χωρίζονται σε δεκατρείς ομάδες με βάση τη δομή τους.
Η δράση τους είναι εξίσου πολυποίκιλη, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να δώσει κανείς κάποια γενικά χαρακτηριστικά τους.


Αρθρο: Βότανα: Φυτικά οξέα

Κατηγορία: Βότανα πληροφορίες

Υποκατηγορία: Χημεία των βοτάνων

Σχετικά άρθρα:
Βότανα: Χημεία των βοτάνων
Βότανα: Φυτικά οξέα
Βότανα: Οι Δράσεις των ΒοτάνωνΚοινοποιήστε το άρθρο: στο Facebook, το tweeter κ.α. social media.

Categories:


AA - ΕρωταπΑντήσεις
Diet tips
Yγιεινή διατροφή
Άρθρα
Αρχαία Ελληνική Διατροφή
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος
Βότανα θεραπείες
Βότανα κατάλογος
Βότανα πληροφορίες
Βότανα-Φυτά
Διαιτα atkins
Δίαιτα express
Δίαιτα orac
Δίαιτα Scardale
Δίαιτα South Beach
Δίαιτα ανάλογα με τον τύπο αίματος σας
Δίαιτα και Χοληστερίνη
Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας
Δίαιτα της ζώνης
Δίαιτα Ωμέγα
Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι-Συγγραφείς
Διατροφή
Διατροφή Διαβήτης
Διατροφή του παιδιού
Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ιπποκράτης περι διαίτης
Καταστάλαγμα Γνώσης
Μυστικά
Παιδική παχυσαρκία
Συμπληρώματα διατροφής
Συνταγές
Τροφές διαχωρισμός
Τροφές κατάλογος
Τρόφιμα: Οσα δεν ξέρεις...
Υγεία και μακροζωία
Υγιεινά ποτά

 
Diaita-express.com Επικοινωνία Καταχώρηση
 
 
φθηνα domain names