Diaita-express.com


Κεφίρ το ποτό της υγείας

Χρήσιμες συνδέσεις:
-Ανανεώστε η κατοχυρώστε internet domain names μόνο με 7,5 € / μήνα

-Δείτε την υγρασία των φυτών σας και βρείτε εύκολα κάθε πότε θέλουν πότισμα.
Το moisture meter μεγαλώνει υγιή φυτά.


-Ταχυγνωριμίες

-Βότανα Κρήτης
KNOSSOS HERBS
Αντωνίου 8
Γαλάτσι
ΧΟΝΔΡΙΚΗ-ΛΙΑΝΙΚΗ
Τηλ.2102135560


ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Δοκιμάστε τώρα τον υγιεινό καφέ που προστατεύει την υγεία σας.

Οικιακή αποτρίχωση
Αγοράστε σήμερα το καλύτερο μηχάνημα για μόνιμη αποτρίχωση και απαλλαγείτε απο δυσοσμίες, ιδρώτα και περιττή τριχοφυΐα.
Βότανα: Ιάματα Εξωτερικής Χρήσης

Βότανα πληροφορίες / Υποκατηγορία: Προετοιμασία των Βοτάνων

Το σώμα μπορεί να απορροφήσει τα φυτικά συστατικά μέσα από το δέρμα, και γι' αυτό έχουν αναπτυχθεί πολλές μέθοδοι και τεχνικές που εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός.
Οι κολπικές πλύσεις και τα υπόθετα, αν και φαίνονται να είναι εσωτερικά ιάματα, θεωρούνται κατά παράδοση εξωτερικά.

Λουτρά
Ο καλύτερος και πιο ευχάριστος τρόπος για να απορροφήσουμε φυτικές ενώσεις από το δέρμα είναι να κάνουμε λουτρό όλου του σώματος έχοντας προσθέσει στο νερό μισό λίτρο εγχύματος ή αφεψήματος.
Μια άλλη λύση είναι να κάνουμε ένα ποδόλουτρο ή χειρόλουτρο, οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το έγχυμα ή το αφέψημα χωρίς να το αραιώσουμε.
Κάθε βότανο που μπορεί να ληφθεί εσωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μπάνιο, Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βότανα που θα δώσουν στο μπά-νιο ένα θαυμάσιο άρωμα.
Ας πάρουμε μια ιδέα για τα βότανα που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τέτοια χρήση: για ένα μπάνιο που θα μας χαλαρώσει και ταυτόχρονα θα έχει ένα υπέροχο άρωμα, απορούμε να κάνουμε έγχυμα από άνθη Λεβάντας, Μέλισσα, άνθη Σαμπούκου ή φύλλα Δενδρολίβανου.
Για ένα μπάνιο που θα φέρει έναν ήρεμο και θεραπευτικό ύπνο, προσθέστε στο νερό ένα έγχυμα από Βαλεριάνα, Τίλιο ή Λυκίσκο.
Για παιδιά με προβλήματα ύπνου, ή για μωρά που βγάζουν δόντια, δοκιμάστε Χαμομήλι ή άνθη Τίλιου, γιατί τα 3ότανα που δώσαμε πιο πριν μπορεί να είναι πολύ δυνατά.
Σε εμπύρετες καταστάσεις ή για να βοηθήσουμε την κυκλοφορία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διεγερτικά ή εφιδρωτικά βότανα, όπως το Καγιέν, το Ευπατόριο το διατρητόφυλλο, το Τζίντζερ ή η Αχιλλέα.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες που υπάρχουν.
Δοκιμάστε κι άλλα βότανα μόνοι σας.
Περισσότερες ιδέες θα βρείτε σε βιβλία αρωματοθεραπείας, ένα θεραπευτικό σύστημα που βασίζεται στην εξωτερική χρήση βοτάνων με τη μορφή
αιθέριων ελαίων.
Τα έλαια αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε λουτρά, αν ρίξουμε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου στο νερό του μπάνιου.
Αντί να παρασκευάσουμε από πριν έγχυμα του βοτάνου, μπορούμε να βάλουμε μια χούφτα από το βότανο μέσα σε ένα σακουλάκι από μουσελίνα, που θα το κρεμάσουμε στη βρύση του ζεστού νερού ώστε το νερό να τρέχει πάνω του.
Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε ένα πολύ φρέσκο έγχυμα.

Κολπικές Πλύσεις
Μια άλλη μέθοδος για την εξωτερική χρήση των βοτάνων είναι οι κολπικές πλύσεις, που ενδείκνυνται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις τοπικών μολύνσεων.
Όταν είναι δυνατό, ετοιμάζετε νέο έγχυμα ή αφέψημα για κάθε πλύση.
Αφήστε το υγρό να κρυώσει σε τέτοια θερμοκρασία ώστε να είναι ανεκτό εσωτερικά.
Κάντε την πλύση με τον ειδικό κλυστήρα και αφήστε το υγρό να ξεπλύνει το εσωτερικό του κόλπου.
Σημειώστε ότι το υγρό θα τρέξει από τον κόλπο, γι' αυτό καλό είναι να κάνετε την πλύση καθισμένες στην τουαλέτα.
Δε χρειάζεται να προσπαθήσετε να κρατήσετε το υγρό μέσα στον κόλπο.
Στις περισσότερες καταστάσεις στις οποίες ενδείκνυται το κολπικό ντους, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε το υγρό χωρίς αραίωση για μερικές μέρες, τρεις φορές τη μέρα.
Αν όμως μετά από 3 έως 7 μέρες κολπικών πλύσεων (μαζί με την εσωτερική λήψη των κατάλληλων βοτανικών ιαμάτων) δεν υπάρχει αισθητή βελτίωση, απευθυνθείτε σε ειδικό για διάγνωση του προβλήματος.
Αλοιφές
Οι αλοιφές είναι ημιστερεά παρασκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δέρμα.
Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι παρασκευής μιας αλοιφής, ανάλογα με το σκοπό της.
Οι αλοιφές μπορεί να ποικίλλουν στη σύσταση, από πολύ λιπαρές μέχρι εκείνες που γίνονται από μια πηχτή πάστα, ανάλογα με τη βάση που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους και τα συστατικά που περιέχουν.
Μπορούμε να φτιάξουμε αλοιφές από οποιοδήποτε βότανο, αλλά ιδιαίτερα κατάλληλα για εξωτερικά θεραπευτικά μείγματα είναι τα εξής βότανα: άνθη Άρνικας (σημειώστε ότι η Άρνικα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ανοιχτά τραύματα), Στελλαρία, ρίζα Σύμφυτου, Αγγούρι, άνθη Σαμπούκου, Ευκάλυπτος, Υδραστίδα, Αλχημίλλη, άνθη Καλέντουλας, ρίζα Αλθαίας, Πλαντάγκο, φλοιός Φτελιάς, Αχιλλέα και Στάχυς.
Για τη συγκεκριμένη χρήση κάθε βοτάνου, ανατρέξτε στο Βοτανολογικό Μέρος του βιβλίου.
Ο απλούστερος τρόπος παρασκευής μιας αλοιφής είναι να χρησιμοποιήσουμε για βάση βαζελίνη ή κάποιο παρόμοιο ζελέ με βάση το πετρέλαιο.
Οι βάσεις αυτού του είδους μειονεκτούν στο ότι έχουν ανόργανη προέλευση, διαθέτουν όμως και ορισμένα πλεονεκτήματα.
Η βαζελίνη είναι εύκολη στο χειρισμό της και επομένως μπορεί κανείς να φτιάξει πολύ γρήγορα μια απλή αλοιφή.
Επιπλέον, δεν απορροφάται η ίδια από το δέρμα, και έτσι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, για παράδειγμα, σαν βάση για το αντικαταρ-ροϊκό βάλσαμο που θα περιγράψουμε παρακάτω.
Εδώ η βαζελίνη ενεργεί απλώς σαν φορέας των πτητικών ελαίων, τα οποία μπορούν έτσι να εξατμιστούν και να εισέλθουν στις ρινικές κοιλότητες χωρίς να απορροφηθούν από το δέρμα.
Για παράδειγμα, θα δώσουμε μια συνταγή για μια απλή αλοιφή Καλέντουλας, που είναι εξαιρετική για αμυχές, τραύματα και ελαφρά εγκαύματα: πάρτε 60 γραμμάρια (περίπου μια χούφτα) φρεσκοκομμένα άνθη Καλέντουλας και 200 γραμμάρια βαζελίνης.
Λιώστε τη βαζελίνη σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε τα άνθη και αφήστε το μείγμα να βράσει.
Σιγοβράοτε το σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας καλά.
Μετά περάστε το από μια λεπτή γάζα και πιέστε για να φύγει όλο το υγρό από τα άνθη.
Αδειάοτε το υγρό σε ένα δοχείο και σφραγιστέ το μέχρι να κρυώσει.
Σε πιο παραδοσιακές αλοιφές, αντί για βαζελίνη χρησιμοποιούσαν ένα συνδυασμό ελαίων που αποτελούσε το φορέα των θεραπευτικών συστατικών και βοηθούσε να απορροφηθούν από το δέρμα.
Στο μείγμα προσέθεταν και σκληρυντικές ουσίες για να πάρει την επιθυμητή πυκνότητα.
Το ακόλουθο παράδειγμα είναι η συνταγή για μια αλοιφή από το Βρετανικό Φαρμακολόγιο του 1867:

Λευκό κερί 60 g
Λαρδί 90 g
Αμυγδαλέλαιο 90

"Λιώστε το κερί και το λαρδί μέσα στο λάδι πάνω σε ένα δοχείο το οποίο να βρίσκεται πάνω από άλλο σκεύος με νερό που σιγοβράζει (μπεν-ααρί), κατεβάστε το από τη φωτιά όταν λιώσει το μείγμα, προσθέστε αμυγδαλέλαιο και ανακατέψτε το μέχρι να κρυώσει".
Σε αυτή τη βασική συνταγή, το λαρδί και το αμυγδαλέλαιο διευκολύνουν την εύκολη απορρόφηση των φυτικών συστατικών από το δέρμα.
Αντί για αυτούς τους φορείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λανολίνη, βούτυρο κακάο, έλαιο από φύτρο σιταριού, ελαιόλαδο και βιταμίνη Ε ή κάποιο συνδυασμό τους.
Το κερί κάνει πιο πηχτό το τελικό προϊόν.
Για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λανολίνη, βούτυρο <ακάο ή ακόμη καλύτερα κερί μέλισσας, ανάλογα με την πυκνότητα που θέλουμε να πετύχουμε.
Η παρασκευή μιας φυτικής αλοιφής από μια απλή βάση σαν αυτή που περιγράψαμε παραπάνω απαιτεί τα εξής βήματα:
1.
Φτιάξτε το κατάλληλο υδατικό εκχύλισμα, είτε με μορφή εγχύματος είτε αφεψήματος, και στραγγιστέ το υγρό για να το χρησιμοποιήσετε στο βήμα 4.
2.
Μετρήστε το λίπος και το έλαιο που θα χρησιμοποιήσετε για τη βάση.
3.
Ανακατέψτε το λίπος και το έλαιο.
4.
Προσθέστε το στραγγισμένο φυτικό εκχύλισμα και ανακατέψτε το καλά με τη βάση.
5.
Σιγοβράστε το μείγμα μέχρι να εξατμιστεί τελείως το νερό και το εκχύλισμα να απορροφηθεί από το έλαιο.
Προσέξτε να μη ζεστάνετε πολύ το μείγμα και παρακολουθείτε το συνεχώς για να δείτε πότε θα εξατμιστεί όλο το νερό και θα σταματήσουν οι φυσαλίδες.
Αν χρειάζονται και πρόσθετα πηκτικά (όπως το κερί της μέλισσας), μπορείτε να τα προσθέσετε σε αυτό το σημείο και να τα λιώσετε μαζί με τη βάση, θερμαίνοντας σε σιγανή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αναμειχθούν εντελώς τα υλικά.
6.
Αν χρησιμοποιείτε κάποια αλλοιώσιμη βάση (όπως το λαρδί), προσθέστε και μια σταγόνα βάμματος βενζόης για κάθε 30 γραμμάρια βάσης.
7.
Αδειάστε το μείγμα σε ένα δοχείο.

Υπόθετα
Τα υπόθετα επιτρέπουν την εισαγωγή ιαμάτων σε φυσικές οπές του σώματος.
Είναι δυνατό να τους δοθεί τέτοιο σχήμα ώστε να εισαχθούν στη μύτη ή στα αυτιά, συνήθως όμως χρησιμοποιούνται για προβλήματα του ορθού εντέρου ή του κόλπου.
Λειτουργούν σαν φορείς για οποιοδήποτε βότανο είναι κατάλληλο σε κάθε περίπτωση, και τα βότανα αυτά χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες.
Πρώτα, έχουμε τα βότανα που καταπραΰνουν τις βλεννογόνους μεμβράνες, μειώνουν τις φλεγμονές και βοηθούν τη θεραπευτική διαδικασία, όπως για παράδειγμα η ρίζα και τα φύλλα του Σύμφυτου, η ρίζα της Αλθαίας και της Υδραστίδας, και ο φλοιός της Φτελιάς,
Δεύτερο, υπάρχουν τα στυπτικά βότανα που βοηθούν στη μείωση των απεκκρίσεων ή στη θεραπεία των αιμορροΐδων, όπως για παράδειγμα η Βίγκα, το Ζοχαδόχορτο, η Αμαμηλίδα και το Αγρίολάπαθο.
Τρίτο, έχουμε τα ιάματα που διεγείρουν την περίσταλση των εντέρων για την καταπολέμηση της χρόνιας δυσκοιλιότητας, με άλλα λόγια τα υπακτικά.
Συχνά, τα βότανα αυτών των τριών κατηγοριών χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με κάποιο αντιμικροβιακό.
Όπως και στην περίπτωση των αλοιφών, μπορούμε και πάλι να επιλέξουμε διαφορετικές βάσεις, έχοντας υπόψη ότι το υπόθετο πρέπει να είναι αρκετά συμπαγές ώστε να μπορεί να εισαχθεί στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα να λιώνει σε θερμοκρασία σώματος μετά την εισαγωγή του, ώστε να ελευθερώσει τα βότανα που περιέχει.
Τα βότανα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα μέσα στη βάση, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όταν χρησιμοποιούμε ένα κονιοποιημένο βότανο.
(Τα κονιοποιημένα βότανα είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται πιο εύκολα με τη μορφή υπόθετων.) Για να παρασκευάσετε ένα υπόθετο: ανακατέψτε το κονιοποιημένο βότανο με μια καλή βάση, κατά προτίμηση βούτυρο κακάο, και πλάστε το με τον τρόπο που περιγράφεται παρακάτω.
Αν θέλουμε να αποφύγουμε την εισαγωγή κονιοποιημένου φυτικού υλικού στο σώμα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια πιο πολύπλοκη μέθοδο: ο απλούστερος τρόπος παρασκευής υπόθετων με αυτή τη μέθοδο βασίζεται στη ζελατίνη και τη γλυκερίνη (ζωικά προϊόντα και οι δύο) και ένα έγχυμα, ένα αφέψημα ή ένα βάμμα, με τις εξής αναλογίες:

Ζελατίνη 10 μέρη
Νερό(έγχυμα, αφέψημα, βάμμα) 40 μέρη
Γλυκερίνη 15 μέρη

Μουλιάζουμε για λίγο τη ζελατίνη στο υγρό και κατόπιν τη διαλύουμε σε σιγανή φωτιά.
Μετά προσθέτουμε τη γλυκερίνη και θερμαίνουμε ολόκληρο το μείγμα σε ένα μπεν-μαρί για να εξατμιστεί το νερό, αφού το πόσο σφιχτό θα γίνει το υπόθετο εξαρτάται από την ποσότητα του νερού που θα αφαιρεθεί.
Αν αφήσουμε να εξατμιστεί όλο το νερό, το υπόθετο θα γίνει πολύ συμπαγές.
Ο ευκολότερος τρόπος για να κατασκευάσουμε ένα καλούπι (και για τα δύο είδη βάσεων) είναι να χρησιμοποιήσουμε αλουμινόχαρτο, που θα του δώσουμε το σχήμα και το μέγεθος που χρειάζεται.
Το καλύτερο σχήμα είναι αυτό που έχει σχήμα τορπίλης, με μήκος δυόμισι εκατοστά.
Ρίξτε τη λιωμένη βάση μέσα στο καλούπι και αφήστε τη να κρυώσει.
Κατόπιν μπορείτε να φυλάξετε τα υπόθετα μέσα στα καλούπια στο ψυγείο για ένα διάστημα, αν και είναι πάντα προτιμότερο να τα φτιάχνετε όταν τα χρειάζεστε.

Κομπρέσες
Η κομπρέσα ή το επίθεμα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε ένα ίαμα πάνω στο δέρμα.
Για να φτιάξουμε την κομπρέσα, χρησιμοποιούμε ένα καθαρό πανί (μπορεί να είναι λινό ή βαμβακερό ύφασμα, γάζα ή βαμβάκι) και το μουλιάζουμε μέσα σε ένα ζεστό έγχυμα ή αφέψημα.
Τοποθετούμε την κομπρέσα στην προσβλημένη περιοχή όσο πιο ζεστή γίνεται.
Η θερμότητα ενισχύει τη δράση των βοτάνων, γι' αυτό θα πρέπει είτε να αλλάζουμε την κομπρέσα όταν κρυώνει είτε να σκεπάζουμε το ύφασμα με πλαστικό ή λαδόχαρτο (κηρό-χαρτο) και να τοποθετούμε πάνω του μια θερμοφόρα, την οποία θα αλλάζουμε όταν κρυώνει.
Όλα τα επουλωτικά βότανα είναι κατάλληλα για κομπρέσες, όπως και τα διεγερτικά και τα εφιδρωτικά σε πολλές καταστάσεις.

Καταπλάσματα
Η δράση του καταπλάσματος μοιάζει πολύ με εκείνη της κομπρέσας, αλλά αντί να χρησιμοποιήσουμε ένα υγρό εκχύλισμα, χρησιμοποιούμε στερεό φυτικό υλικό.
Το κατάπλασμα μπορεί να γίνει είτε από φρέσκα είτε από ξηρά βότανα.
Στην πρώτη περίπτωση τοποθετούμε χτυπημένα φύλλα ή ρίζες πάνω στο δέρμα, είτε απευθείας είτε βάζοντας ενδιάμεσα μια λεπτή γάζα.
Τα ξηρά βότανα πρέπει να μετατραπούν σε πάστα με την προσθήκη ζεστού νερού ή μηλόξυδου, μέχρι το μείγμα να πάρει την επιθυμητή πυκνότητα.
Για να είναι ζεστό το κατάπλασμα, χρησιμοποιούμε τη μέθοδο που αναφέραμε στις κομπρέσες, δηλαδή τοποθετούμε πάνω του μια θερμοφόρα.
Όταν βάζουμε το βότανο απευθείας πάνω στο δέρμα, καλό είναι να αλείφουμε πρώτα το δέρμα με λίγο λάδι.
Αυτό θα το προστατέψει και θα κάνει πιο εύκολη την αφαίρεση του καταπλάσματος.
Καταπλάσματα μπορούν να γίνουν με θερμαντικά, διεγερτικά, επουλωτικά, στυπτικά και μαλακτικά βότανα.
Τα μαλακτικά καταπραΰνουν και μαλακώνουν το δέρμα.
Τέτοια βότανα είναι η ρίζα Σύμφυτου, οι σπόροι Λιναριού, η ρίζα Αλθαίας, το αλεύρι Βρώμης, οι σπόροι Κυδωνιού και ο φλοιός της Φτελιάς.
Τα καταπλάσματα χρησιμοποιούνται συχνά για να τραβήξουν το πύο από το δέρμα.
Για το σκοπό αυτό υπάρχουν πολλές παλιές συνταγές.
Μερικές από αυτές χρησιμοποιούν Λάχανο, που είναι εξαιρετικό, άλλες ψωμί και γάλα, μερικές ακόμη και σαπούνι ή ζάχαρη.
Μια παλιά συνταγή για ένα κατάπλασμα από αλεύρι Λιναρόσπορου είναι η εξής: "Ανακατέψτε επαρκή ποσότητα αλεύρου με ζεστό νερό ώστε να γίνει μια χυλώδης μάζα.
Απλώστε τη με ένα κουτάλι της σούπας πάνω σε ένα κομμάτι λεπτή φανέλα ή παλιά μουσελίνα.
Διπλώστε δύο εκατοστά του πανιού γύρω γύρω, για να μην τρέξει έξω το κατάπλασμα.
Τοποθετήστε το και σκεπαστέ το με ένα κομμάτι λαδωμένο μεταξωτό ύφασμα, ή λαδόχαρτο ή λεπτό μουσαμά, για να κρατά την υγρασία".

Χρίσματα
Τα χρίσματα (υγρά εντριβής) είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να απορροφούνται εύκολα από το δέρμα, γιατί χρησιμοποιούνται σε μασάζ που έχουν σκοπό να διεγείρουν τους μύες και τους συνδέσμους του σκελετού.
Χρησιμοποιούνται πάντα εξωτερικά, ποτέ εσωτερικά.
Τα υγρά εντριβής, για να μεταφέρουν τα συστατικά των βοτάνων στους μύες και τους συνδέσμους, φτιάχνονται συνήθως από ένα μείγμα του βοτάνου με αλκοόλη ή μερικές φορές, με μηλόξυδο.
Σε μερικές περιπτώσεις προστίθενται και φυτικά έλαια.
Το κύριο συστατικό ενός υγρού εντριβής είναι συνήθως το Καγιέν, που μπορεί να συνδυάζεται με Λομπέλια ή άλλα ιάματα.
Το ακόλουθο υγρό εντριβής περιγράφεται από τον Jethro Kloss (στο Επιστροφή στην Εδέμ): "Ανακατέψτε 60 γραμμάρια κονιοποιημένου Μύρου, 30 γραμμάρια κονιοποιημένη Υδραστίδα, 15 γραμμάρια πιπέρι Καγιέν και ένα λίτρο αλκοόλ (70%).
Ανακατέψτε τα καλά και αφήστε τα εφτά μέρες, κουνώντας καλά το μείγμα κάθε μέρα.
Μοιράστε το σε μπουκάλια και κλείστε τα με φελλό.
Αν δεν έχετε Υδραστίδα, φτιάξτε το χωρίς αυτή".
Ένα άλλο εξαιρετικό υγρό εντριβής που θερμαίνει και χαλαρώνει ταυτόχρονα τους μύες παρασκευάζεται από ίσα μέρη Λομπέλιας και Βιβουρνου του χιονανθους και μια πρέζα Καγιέν.
Το μείγμα μετατρέπεται σε υγρό εντριβής με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω.

Έλαια
Όπως μπορείτε να δείτε στο Βοτανολογικό Μέρος του βιβλίου, πολλά βότανα είναι πλούσια σε αιθέρια έλαια.
Υπάρχουν βότανα όπως η Μέντα, στα οποία τα έλαια είναι πτητικά, με αποτέλεσμα το φυτό να είναι αρωματικό.
Σε άλλα πάλι τα έλαια δεν είναι ιδιαίτερα αρωματικά, όπως για παράδειγμα στο Υπερικό.
Τα φυτικά έλαια χρησιμοποιούνται σε δύο μορφές, ανάλογα με τον τρόπο εξα-γωγής τους.
Πρώτα έχουμε τα καθαρά αιθέρια έλαια, τα οποία εξάγονται από το φυτο.
με μια πολύπλοκη και προσεκτική διαδικασία απόσταξης.
Μόνο ένας ειδικός μπορεί να παρασκευάσει τέτοια έλαια στο σπίτι του.
Τα έλαια αυτά μπορείτε να τα βρείτε σε ειδικευμένα καταστήματα που τα παρασκευάζουν σαν βάση για την αρωματοθεραπεια και για αυτό φροντίζουν να τα κάνουν όσο πιο αγνά γίνεται.
Ο δεύτερος τρόπος εξαγωγής των ελαίων είναι πολύ πιο απλός και μοιάζει με τη μέθοδο του κρύου εγχύματος.
Ανπι' να κάνουμε έγχυμα του φυτού με νερό, το βάζουμε σε λάδι, οπότε παίρνουμε ένα διάλυμα του αιθέριου ελαίου σε μια βάση λαδιού.
Τα καλύτερα λάδια γι' αυτό το σκοπό είναι το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το αμυγδαλέλαιο Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και οποιοδήποτε καλό φυτικό λάδι που έχει εξαχθε.
με έκθλιψη.
Τα λάδια αυτά είναι προτιμότερα από τα ορυκτέλαια.
Για να παρασκευάσουμε ένα φυτικό έλαιο, κόβουμε πρώτα το φυτό σε πολύ μικρά κομμάτια, του ρίχνουμε αρκετό λάδι ώστε να σκεπαστούν τα κομμάτια και βάζουμε τα μείγμα σε ένα διαφανές γυάλινο δοχείο.
Τοποθετούμε το δοχείο στον ήλιο ή το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για δύο έως τρεις βδομάδες, κουνώντας το καθημερινά.
Κατόπιν φιλτράρουμε το υγρό, το βάζουμε σε ένα σκούρο γυάλινο δοχείο και το αποθηκεύουμε.
Ένα τυπικό και πολύ καλό παράδειγμα τέτοιου ελαίου είναι το έλαιο Υπερικού (Βαλ-σαμόλαδο).
Είναι πολύ κόκκινο και χρησιμοποιείται εξωτερικά για μασάζ, σε ηλιακά εγκαύματα και για την επούλωση τραυμάτων.
Μπορεί να ληφθεί και εσωτερικά, σε πολύ μικρές δόσεις, για να καταπραΰνει τους γαστρικούς πόνους.
Για να το παρασκευάσουμε, μαζεύουμε τα άνθη όταν μόλις έχουν ανοίξει και τα συνθλίβουμε μέσα σε μια κουταλιά του τσαγιού ελαιόλαδο.
Κατόπιν ρίχνουμε κι άλλο λάδι ώστε να τα σκεπάσουμε, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα σε ένα γυάλινο δοχείο.
Τοποθετούμε το δοχείο στον ήλιο ή σε ένα ζεστό μέρος για τρεις έως έξι εβδομάδες.
Όταν περάσει αυτό το διάστημα, το έλαιο θα έχει πάρει ένα έντονο κόκκινο χρώμα.
Περνάμε το μείγμα μέσα από ένα ύφασμα με πίεση για να αφαιρέσουμε όλο το έλαιο και το αφήνουμε για ένα διάστημα γιατί το υγρό θα περιέχει και μια ποσότητα νερού που θα κατακαθίσει στον πάτο του δοχείου.
Τότε μπορούμε να αδειάσουμε το έλαιο που θα βρίσκεται από πάνω.
Το αποθηκεύουμε σε ένα καλά σφραγισμένο σκούρο δοχείο.


Αρθρο: Βότανα: Ιάματα Εξωτερικής Χρήσης

Κατηγορία: Βότανα πληροφορίες

Υποκατηγορία: Προετοιμασία των Βοτάνων

Σχετικά άρθρα:
Βότανα: Η Προετοιμασία των Βοτάνων
Βότανα: Ιάματα Εσωτερικής Χρήσης: Υδατικά παρασκευάσματα
Βότανα: Ιάματα Εσωτερικής Χρήσης: Αλκοολούχα Παρασκευάσματα
Βότανα: Ιάματα Εσωτερικής Χρήσης: Ξηρά Παρασκευάσματα
Βότανα: Ιάματα Εξωτερικής ΧρήσηςΚοινοποιήστε το άρθρο: στο Facebook, το tweeter κ.α. social media.

Categories:


AA - ΕρωταπΑντήσεις
Diet tips
Yγιεινή διατροφή
Άρθρα
Αρχαία Ελληνική Διατροφή
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος
Βότανα θεραπείες
Βότανα κατάλογος
Βότανα πληροφορίες
Βότανα-Φυτά
Διαιτα atkins
Δίαιτα express
Δίαιτα orac
Δίαιτα Scardale
Δίαιτα South Beach
Δίαιτα ανάλογα με τον τύπο αίματος σας
Δίαιτα και Χοληστερίνη
Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας
Δίαιτα της ζώνης
Δίαιτα Ωμέγα
Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι-Συγγραφείς
Διατροφή
Διατροφή Διαβήτης
Διατροφή του παιδιού
Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ιπποκράτης περι διαίτης
Καταστάλαγμα Γνώσης
Μυστικά
Παιδική παχυσαρκία
Συμπληρώματα διατροφής
Συνταγές
Τροφές διαχωρισμός
Τροφές κατάλογος
Τρόφιμα: Οσα δεν ξέρεις...
Υγεία και μακροζωία
Υγιεινά ποτά

 
Diaita-express.com Επικοινωνία Καταχώρηση
 
 
φθηνα domain names