Diaita-express.com


Κεφίρ το ποτό της υγείας

Χρήσιμες συνδέσεις:
-Ανανεώστε η κατοχυρώστε internet domain names μόνο με 7,5 € / μήνα

-Δείτε την υγρασία των φυτών σας και βρείτε εύκολα κάθε πότε θέλουν πότισμα.
Το moisture meter μεγαλώνει υγιή φυτά.


-Ταχυγνωριμίες

-Βότανα Κρήτης
KNOSSOS HERBS
Αντωνίου 8
Γαλάτσι
ΧΟΝΔΡΙΚΗ-ΛΙΑΝΙΚΗ
Τηλ.2102135560


ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Δοκιμάστε τώρα τον υγιεινό καφέ που προστατεύει την υγεία σας.

Οικιακή αποτρίχωση
Αγοράστε σήμερα το καλύτερο μηχάνημα για μόνιμη αποτρίχωση και απαλλαγείτε απο δυσοσμίες, ιδρώτα και περιττή τριχοφυΐα.
Δίαιτα: Πέψη: Γιατί προκαλούν αλλεργίες τα τρόφιμα

Βελτίωση του πεπτικού συστήματος / Υποκατηγορία: Καλύτερη αφομοίωση τροφών

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η τροφή που τρώτε θέλει στην πραγματικότητα να φαγωθεί; Τις περισσότερες φορές φαίνεται ότι δε θέλει.
Οι τροφές στην πλειονότητα τους βάζουν τα δυνατά τους για να αποφύγουν να κατασπαραχθούν από τους κυνηγούς τους - εξοπλίζονται με αγκάθια, προεξοχές και χημικές τοξίνες.
Η άποψη ότι οι τροφές είναι «καλές» μάλλον δεν είναι ακριβής· Οι περισσότερες τροφές, εκτός από θρεπτικά συστατικά, περιέχουν και πολλές τοξίνες.
Τα παμφάγα ζώα, όπως εμείς, έχουν υιοθετήσει τη στάση του «διακινδυνεύω για να ωφεληθώ ως αντάλλαγμα».
Δοκιμάζουμε διάφορες τροφές και αν δε μας αρρωστήσουν, τότε συνεχίζουμε να τις τρώμε.
Αυτή η τακτική όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.
Πράγματι, ακόμα και σήμερα, ο μέσος τρόπος διατροφής σκοτώνει μακροπρόθεσμα.
Ορισμένε; τροφές προορίζονται για να φαγωθούν.
Για παράδειγμα, πολλά φρούτα βασίζουν την ύπαρξη τους και την εξάπλωση τους στην κατανάλωση τους από τα ζώα.
Σύμφωνα μί αυτή τη θεωρία τα ζώα, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, τρώγοντας τα φρούτα εναποθέτουν τους σπόρους του; ή τα κουκούτσια τους σε κάποια απόσταση από το δέντρο που τα έκοψαν και τους παρέχουν την απαραίτητη κοπριά για λίπασμα.
Ωστόσο, τα φρούτα πρέπει να προστατευτούν και από εχθρούς, όπως τα βακτήρια ή τους μύκητες, που σαπίζουν τους σπόρους τους.
Γι' αυτό, λοιπόν, τα περισσότερα κουκούτσια είναι σκληρά και τοξικά, όπως το κουκούτσι του βερίκοκου, το οποίο περιέχει συμπλέγματα κυανίου.
Γι' αυτούς τους λόγους τα άγρια τρόφιμα περιέχουν μεγάλη δόση αρσενικού, ώστε να κρατούν τους εχθρούς τους μακριά.
Από τις απαρχές της ζωής υπάρχει διαρκής μάχη ανάμεσα σ' εμάς και στις τροφές.
Γιατί, λοιπόν, έχουμε αυτές τις τροφικές δυσανεξίες; Είναι απλώς μία αντίδραση σε ανεπιθύμητες τοξίνες που υπάρχουν στις τροφές μας; Δεν μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό.
Εξάλλου κι εμείς εξελισσόμαστε εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ώστε να είμαστε σε θέση να προστατευτούμε από τα χημικά δηλητήρια, και είμαστε εξοπλισμένοι με σύνθετους μηχανισμούς για διαδικασίες αποτοξίνωσης, οι οποίες λειτουργούν μέσα στο συκώτι.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες, πολλές από τις οποίες ενισχύονται από αποδεδειγμένα επιχειρήματα.

Σύνδρομο διαπερατού εντέρου;
Το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσει κανείς είναι ο πεπτικός σωλήνας, αφού αποτελεί το σημείο στο οποίο η τροφή έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό μας.
Τα βιβλία μάς λένε πως τα μεγάλα μόρια τροφής διασπώνται σε απλά αμινοξέα, λιπαρά οξέα και απλά σάκχαρα.
Μόνο αυτά εισέρχονται στον οργανισμό μας.
Οτιδήποτε μεγαλύτερο, θεωρείται εχθρός.
Μήπως το έναυσμα για μια αλλεργική αντίδραση είναι η έκθεση του ανοσοποιητικού σε μόρια τροφών που δεν έχουν χωνευτεί πλήρως ή που διαρρέουν από το έντερο; Αυτό θα εξηγούσε και το γεγονός ότι οι τροφές που καταναλώνονται πιο συχνά είναι και αυτές που προκαλούν αντιδράσεις.
Πράγματι, πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως άτομα με τροφικές αλλεργίες όντως αποδεικνύεται πως συχνά έχουν διαπερατό έντερο.
Ο δρ.
Μπρέιλι υποψιάζεται πως πολλοί πάσχοντες από αλλεργίες έχουν υπερβολικά διαπερατά τοιχώματα εντέρου, που επιτρέπουν στις άπεπτες πρωτείνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν αντιδράσεις.
Η κατανάλωση αλκοόλ, η συχνή χρήση ασπιρίνης, η έλλειψη βασικών λιπαρών οξέων, κάποια γαστρεντερική λοίμωξη ή μυκητίαση (όπως η καντιντίαση), όλα αποτελούν πιθανές αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου διαπερατού εντέρου.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να μειωθεί η ευαισθησία ενός ατόμου στις τροφικές αλλεργίες.
Άλλος ένας παράγοντας εξασθένησης του βλεννογόνου του εντέρου είναι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, όπως ο ψευδάργυρος.

Αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που συνδέονται με το έντερο
Ακόμα κι αν το σύνδρομο διαπερατού εντέρου είναι ένα μέρος της αιτίας, σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό.
Υπάρχουν διαρκώς αυξανόμενα στοιχεία πως τα τοιχώματα του εντέρου δεν είναι τόσο επιλεκτικά όσο πίστευαν, ακόμα και σε υγιή άτομα.
Σε μία μελέτη έδωσαν σε υγιείς ενήλικες νερό με άμυλο πατάτας — το οποίο κανονικά δεν έπρεπε να περάσει έξω από το έντερο.
Έπειτα από 15-30 λεπτά τα δείγματα αίματος περιείχαν μέχρι και 300 κόκκους αμύλου ανά χιλιοστόλιτρο αίματος.
Γιατί, λοιπόν, αυτά τα άτομα δεν ανέπτυξαν αλλεργία;
Αυτό ίσως να οφείλεται στην ύπαρξη ειδικών κυττάρων (Peyer) του ανοσοποιητικού, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος της πεπτικής οδού.
Αυτά τα κύτταρα δοκιμάζουν τις τροφές που τρώτε και απευαισθητοποιούν το ανοσοποιητικό σας ώστε να μην αντιδρά σε αυτές.
Φαίνεται πως στην πλειονότητα τους τα μόρια των τροφών αναγνωρίζονται εύκολα από τα ανεπιθύμητα παθογόνα μικρόβια· Ίσως το εντερικό ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ατόμων να αδυνατεί να τους απευαισθητοποιήσει ως προς τις τροφές που τρώνε.
Το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να τίθεται σε συναγερμό όταν καταφθάνουν ορισμένα μόρια τροφών.
Ως αποτέλεσμα απελευθερώνονται αντισώματα, προσκολλώνται στα ανοσοποιητικά συμπλέγματα που δημιουργούν αλ-λεργιογόνα και προκαλούν φλεγμονή.
Εκτός από τα βασικά συμπτώματα όπως πρήξιμο, κοιλιακός πόνος και διάρροια, αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διαρροή άπεπτης τροφής μέσα από τα τοιχώματα του εντέρου και να οδηγήσει σε αντιδράσεις του ανοσοποιητικού στην κυκλοφορία του αίματος, κάτι που θα καταλήξει στην εκδήλωση συμπτωμάτων που δε συνδέονται άμεσα με την πέψη.

Πεπτικά ένζυμα
Τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα σε άτομα που δεν παράγουν αρκετά από τα απαραίτητα πεπτικά ένζυμα, κάτι που σημαίνει πως τεράστιες ποσότητες μεγάλων άπεπτων μορίων τροφής φτάνουν στα τοιχώματα του εντέρου.
Σε μία έρευνα ατόμων με ευαισθησία σε τεχνητές χημικές ουσίες έδειξε πως το ενενήντα τοις εκατό από αυτά παρήγε ανεπαρκείς ποσότητες κάποιου πεπτικού ενζύμου, σε σύγκριση με το είκοσι τοις εκατό των υγιών περιπτώσεων.
Οι άπεπτες τροφές μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες μιας τοπικής αντίδρασης, να αυξάνουν την ποσότητα εισαγωγής στην κυκλοφορία του αίματος μεγάλων μορίων τροφής ή απλώς να χρησιμεύουν ως τροφή των ανεπιθύμητων βακτηρίων στο έντερο, τα οποία αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται δραματικά.
Συχνά, η λήψη συμπληρωμάτων με πεπτικά ένζυμα μειώνει τα συμπτώματα που συνδέονται με τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες.
Επίσης βοηθούν τα συμπληρώματα ψευδάργυρου, εφόσον η έλλειψη του είναι εξαιρετικά συχνή σε αλλεργικά άτομα.
(Ο ψευδάργυρος δεν είναι απαραίτητος μόνο για την πέψη της πρωτεΐνης, αλλά και για την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι).

Αλληλεπιδράσεις
Άλλος ένας παράγοντας που συντελεί στην εκδήλωση τροφικής ευαισθησίας είναι η έκθεση σε εισπνεόμενες ουσίες, οι οποίες προκαλούν αλλεργία.
Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουν πως, όταν η παρουσία της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένη, τα ποσοστά ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα (πυρετό του χόρτου) είναι πιο αυξημένα στις περιοχές με περιβαλλοντική μόλυνση απ' ό,τι στην επαρχία, παρ' όλο που στην επαρχία υπάρχει περισσότερη γύρη.
Πιστεύεται πως αυτό ισχύει επειδή η έκθεση στα καυσαέρια καθιστά κάποια άτομα, που υποφέρουν από αλλεργία στη γύρη, πιο ευάλωτα.
Είναι άγνωστο αν αυτό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει εξασθενήσει εξαιτίας της μόλυνσης και συνεπώς έχει χάσει την ικανότητα του να αντιμετωπίζει την ενισχυμένη επίδραση της γύρης ή αν πρόκειται για κάποια άλλη αντίδραση.
Στην Αμερική, όπου η αλλεργία στο φυτό με την ονομασία «αμβροσία αρτεμισίφυλλος» είναι πολύ συνηθισμένη, έχει αναφερθεί αλληλεπίδραση με την μπανάνα.
Με άλλα λόγια, η μία αλλεργία σας καθιστά ευαίσθητους και σε άλλη.
Παρόμοια περίπτωση μπορεί να έχουμε με τη γύρη, το σιτάρι και το γάλα, πάντα όσον αφορά αυτούς που πάσχουν από πυρετό του χόρτου.
Η καινούργια άποψη, που έχουν υιοθετήσει πολλοί ειδικοί αλλεργιολόγοι, είναι ότι η τροφική αλλεργία αποτελεί ενα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, το οποίο ενδεχομένως σχετίζεται με την ελλιπή θρέψη, τη μόλυνση, τα πεπτικά προβλήματα και την υπερκατανάλωση ορισμένων τροφών.
Η αφαιρεση αυτών των τροφών από το διαιτολόγιο ενδέχεται να βοηθά την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού, αλλά εδώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά η μακροπρόθεσμη τροφική δυσανεξία.

Εθισμός σε διάφορες τροφές
Ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα, έπειτα από μελέτες σε άτομα με τροφικές δυσανεξίες, είναι ότι συχνά εθίζονται στην ίδια τροφή που τους προκαλεί την αλλεργία.
Αυτό τους κάνει να πέφτουν με τα μούτρα στις τροφές που τους βλάπτουν περισσότερο.
Πολλοί ασθενείς ισχυρίζονται πως με την κατανάλωση αυτών των τροφών νιώθουν ναρκωμένοι, σαν μα-στουρωμένοι.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τροφές προκαλούν μία ήπια κατάσταση ευφορίας.
Με αυτό τον τρόπο η τροφή είναι ο ψυχολογικός μηχανισμός διαφυγής από δυσάρεστες καταστάσεις.
Γιατί όμως κάποιες τροφές είναι σαν ναρκωτικά; Όταν ο πόνος πάψει να χρησιμεύει ως μηχανισμός επιβίωσης, εκκρίνονται ορισμένες χημικές ουσίες που λέγονται ενδορφίνες.
Οι ενδορφίνες αποτελούν το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού" σας κάνουν να νιώθετε όμορφα.
Αυτό το επιτυγχάνουν με την προσκόλληση τους σε σημεία που εξουδετερώνουν τον πόνο και διεγείρουν ευχάριστα συναισθήματα.
Τα οπιούχα, όπως η μορφίνη, έχουν παρόμοια χημική σύσταση και προσκολλώνται στα ίδια σημεία, έχοντας και αυτά ως αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου.
Οι ενδορφίνες, είτε παράγονται από το σώμα είτε λαμβάνονται ως φάρμακο, δεν παύουν να είναι πεπτίδια.
Τα πεπτίδια είναι μικρές ομάδες αμινοξέων που ενώνονται μεταξύ τους - μικρότερα από μία πρωτεΐνη και μεγαλύτερα από ενα αμινοξύ.
Μόλις η πρωτεΐνη που τρώτε χωνευτεί, πρώτα μετατρέπεται σε πεπτίδια και μετά, με την προϋπόθεση πως η πέψη συντελείται σωστά, σε απλά αμινοξέα.
Στο εργαστήριο κατασκευάζονται πεπτίδια που μοιάζουν με ενδορφίνες, από σιτάρι, γάλα, κριθάρι και καλαμπόκι με τη βοήθεια ανθρώπινων πεπτικών ενζύμων.
Αυτά τα πεπτίδια έχει αποδειχθεί πως προσκολλώνται σε περιοχές που είναι υποδοχείς ενδορφινών.
Οι έρευνες στο αρχικό στάδιο όντως αποδεικνύουν ότι ορισμένες τροφές, κυρίως το σιτάρι και το γάλα, ενδέχεται να προκαλούν ένα σύντομο θετικό συναίσθημα, ακόμα και αν μακροπρόθεσμα προκαλούν προβλήματα υγείας.
Πολύ συχνά οι τροφές που δε σας ταιριάζουν είναι ακριβώς εκείνες χωρίς τις οποίες δεν μπορείτε να ζήσετε.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με πολλές τροφικές αλλεργίες.
Αν σταματήσετε να τρώτε την ύποπτη τροφή, μπορεί να νιώθετε άσχημα για μερικές ημέρες μέχρι να το ξεπεράσετε.
Κάποιες τροφές είναι από φύση τους εθιστικές, όπως η ζάχαρη, το αλκοόλ, ο καφές, η σοκολάτα και το τσάι (ιδιαίτερα το Earl Grey, που περιέχει περγαμόντο).
Μπορεί να αντιδράσετε σε αυτές τις τροφές χωρίς να είστε αλλεργικός.
Σε αυτή τη λίστα τροφών που προκαλούν αντίδραση παρόμοια με αυτη των ενδορφινών μπορούν να προστεθούν και το σιτάρι, το καλαμπόκι και το γάλα.


Αρθρο: Δίαιτα: Πέψη: Γιατί προκαλούν αλλεργίες τα τρόφιμα

Κατηγορία: Βελτίωση του πεπτικού συστήματος

Υποκατηγορία: Καλύτερη αφομοίωση τροφών

Σχετικά άρθρα:
Δίαιτα: Πέψη: Έίμαστε ό,τι αφομοιώνουμε
Δίαιτα: Πέψη: Πως να ενισχύσετε την αφομοίωση
Δίαιτα: Πέψη: Πώς επιτελείται η αφομοίωση
Δίαιτα: Πέψη: Η δημιουργία των κατάλληλων προυποθέσεων
Δίαιτα: Πέψη: Ο ρόλος των ινών στη διατροφή
Δίαιτα: Πέψη: Τι είναι οι ίνες
Δίαιτα: Πέψη: Ποια είναι η σωστή ποσότητα ινών
Δίαιτα: Πέψη: Ελέγξτε αν ο χρόνος παραμονής των τροφών στον πεπτικό σωλήνα είναι σωστός
Δίαιτα: Πέψη: Πως να βελτιώσουμε την εντερική χλωρίδα
Δίαιτα: Πέψη: Προβιοτικά βακτήρια
Δίαιτα: Πέψη: Πως να αυξήσετε τα ωφέλιμα βακτηρίδια
Δίαιτα: Πέψη: Πως να ξαναγεμίσετε τον πεπτικό σας σωλήνα με προβιοτικά βακτήρια
Δίαιτα: Πέψη: Ερεθιστικά του πεπτικού
Δίαιτα: Πέψη: Αλκοόλ
Δίαιτα: Πέψη: Αντιβιοτικά
Δίαιτα: Πέψη: Παυσίπονα
Δίαιτα: Πέψη: Καφές και τσάι
Δίαιτα: Πέψη: Μπαχαρικά
Δίαιτα: Πέψη: Προβλήματα σχετικά με τις ίνες και την ειλεοτυφλική βαλβίδα
Δίαιτα: Πέψη: Ψωμί το επικίνδυνο
Δίαιτα: Πέψη: Κοιλιοκάκη
Δίαιτα: Πέψη: Πεπτικές διαταραχές και σιτάρι
Δίαιτα: Πέψη: Δυσπεψία,ευαισθησία στη γλουτένη ή αλλεργία στο σιτάρι
Δίαιτα: Πέψη: Η σχέση των φυτικών οξέων
Δίαιτα: Πέψη: Αλλεργίες που μετατρέπουν την τροφή σε δηλητήριο
Δίαιτα: Πέψη: Τελικά είστε αλλεργικοί
Δίαιτα: Πέψη: Τι είναι αλλεργία
Δίαιτα: Πέψη: Κρυφές αλλεργίες
Δίαιτα: Πέψη: Γιατί προκαλούν αλλεργίες τα τρόφιμα
Δίαιτα: Πέψη: Πως να μειώσετε την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης
Δίαιτα: Πέψη: Τρόποι διαπίστωσης αλλεργιών και δυσανεξίας
Δίαιτα: Πέψη: Πόσο διάστημα πρέπει να αποφεύγετε ένα αλλεργιογόνοΚοινοποιήστε το άρθρο: στο Facebook, το tweeter κ.α. social media.

Categories:


AA - ΕρωταπΑντήσεις
Diet tips
Yγιεινή διατροφή
Άρθρα
Αρχαία Ελληνική Διατροφή
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος
Βότανα θεραπείες
Βότανα κατάλογος
Βότανα πληροφορίες
Βότανα-Φυτά
Διαιτα atkins
Δίαιτα express
Δίαιτα orac
Δίαιτα Scardale
Δίαιτα South Beach
Δίαιτα ανάλογα με τον τύπο αίματος σας
Δίαιτα και Χοληστερίνη
Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας
Δίαιτα της ζώνης
Δίαιτα Ωμέγα
Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι-Συγγραφείς
Διατροφή
Διατροφή Διαβήτης
Διατροφή του παιδιού
Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ιπποκράτης περι διαίτης
Καταστάλαγμα Γνώσης
Μυστικά
Παιδική παχυσαρκία
Συμπληρώματα διατροφής
Συνταγές
Τροφές διαχωρισμός
Τροφές κατάλογος
Τρόφιμα: Οσα δεν ξέρεις...
Υγεία και μακροζωία
Υγιεινά ποτά

 
Diaita-express.com Επικοινωνία Καταχώρηση
 
 
φθηνα domain names