Diaita-express.com


Κεφίρ το ποτό της υγείας

Χρήσιμες συνδέσεις:
-Ανανεώστε η κατοχυρώστε internet domain names μόνο με 7,5 € / μήνα

-Δείτε την υγρασία των φυτών σας και βρείτε εύκολα κάθε πότε θέλουν πότισμα.
Το moisture meter μεγαλώνει υγιή φυτά.


-Ταχυγνωριμίες

-Βότανα Κρήτης
KNOSSOS HERBS
Αντωνίου 8
Γαλάτσι
ΧΟΝΔΡΙΚΗ-ΛΙΑΝΙΚΗ
Τηλ.2102135560


ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Δοκιμάστε τώρα τον υγιεινό καφέ που προστατεύει την υγεία σας.

Οικιακή αποτρίχωση
Αγοράστε σήμερα το καλύτερο μηχάνημα για μόνιμη αποτρίχωση και απαλλαγείτε απο δυσοσμίες, ιδρώτα και περιττή τριχοφυΐα.
Δίαιτα: Σημειώσεις Πάνω στην Ανθρωπολογία των Ομάδων Αίματος

Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας / Υποκατηγορία: Σημειώσεις

Η ανθρωπολογία είναι η μελέτη των ανθρώπινων διαφορών, πολιτισμικών και βιολογικών.
Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι χωρίζουν αυτό το πεδίο σε δύο κατηγορίες: την πολιτισμική ανθρωπολογία, που εξετάζει τις εκδηλώσεις της κουλτούρας, όπως είναι η γλώσσα ή οι τελετουργίες, και τη φυσική ανθρωπολογία, τη μελέτη της εξελικτικής βιολογίας του είδους μας, του Homo sapiens.
Οι φυσικοί ανθρωπολόγοι προσπαθούν να παρακολουθήσουν την ανθρώπινη ιστορική ανάπτυξη μέσα από αντικειμενικές επιστημονικές μεθόδους, όπως οι ομάδες αίματος.
Ένας κεντρικός στόχος της φυσικής ανθρωπολογίας ήταν να τεκμηριώσει την αλληλουχία της ανθρώπινης εξέλιξης από τα πρώτα πρωτεύοντα θηλαστικά μέχρι και σήμερα.
Η χρήση των ομάδων αίματος για τη μελέτη των πρώτων κοινωνιών έχει ονομαστεί παλαιο-ορολογία (από τον ορό του αίματος).
Η φυσική ανθρωπολογία ασχολείται επίσης με το πώς προσαρμόστηκαν οι άνθρωποι στις περιβαλλοντικές πιέσεις.
Η παραδοσιακή φυσική ανθρωπολογία στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στις μετρήσεις του σχήματος των κρανίων, του ύψους και άλλων φυσικών χαρακτηριστικών.
Οι ομάδες αίματος έγιναν μια ισχυρή μέθοδος για αυτό τον τύπο ανάλυσης.
Στη δεκαετία του 1950, καθώς η έμφαση μετατοπιζόταν στα γενετικά χαρακτηριστικά, το ενδιαφέρον στράφηκε στις ομάδες αίματος και άλλους δείκτες που έχουν γνωστή γενετική βάση.
Ο Μουράντ (Α.
Ε.
Mourant), γιατρός και ανθρωπολόγος, έχει εκδώσει δύο βασικά έργα, Blood Groups and Disease (Ομάδες Αίματος και Ασθένειες) (Oxford Press, 1984), και Blood Relations: Blood Groups and Anthropology (Σχέσεις Αίματος: Ομάδες Αίματος και Ανθρωπολογία) (Oxford University Press, 1983),τα οποία συγκεντρώνουν ένα μεγάλο μέρος από το διαθέσιμο υλικό πάνω στο θέμα.
Εκτός από τον Μουράντ, έχω χρησιμοποιήσει διάφορες άλλες πηγές για αυτό το παράρτημα, ανάμεσα τους και παλιότερες ανθρωπολογικές πηγές, όπως το βιβλίο Genetics and the Races of Man (Γενετική και οι Φυλές του Ανθρώπου) του Γουίλιαμ Μπόιντ (William Boyd, 1950), και μια σειρά από μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά ιατροδικαστικής από το 1920 μέχρι το 1945.
Είναι δυνατόν να "χαρτογραφήσουμε" την εμφάνιση διαφόρων ομάδων αίματος σε αρχαίους πληθυσμούς, βρίσκοντας την ομάδα αίματος διαφόρων οστών που ανακαλύπτονται.
Το υλικό του αίματος μπορεί να ανασυντεθεί από τα λείψανα και να προσδιοριστεί η ομάδα αίματος.
Μελετώντας τις ομάδες αίματος των ανθρώπινων πληθυσμών, οι ανθρωπολόγοι συγκεντρώνουν πληροφορίες για την τοπική ιστορία του πληθυσμού, τις μετακινήσεις του, την επιγαμία και τη διαφοροποίηση.
Πολλές εθνικές ομάδες έχουν μοναδική κατανομή ομάδων αίματος.
Σε ορισμένες πιο απομονωμένες κουλτούρες, φαίνεται ακόμη μια καθαρή πλειοψηφία μιας ομάδας αίματος έναντι των άλλων.
Σε άλλες κοινωνίες, η κατανομή μπορεί να είναι πιο ομοιόμορφη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, τα ίσα ποσοστά της ομάδας Ο και της ομάδας Α δείχνουν τις μαζικές μεταναστεύσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης υψηλότερο ποσοστό ομάδας Β από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που αντικατοπτρίζει μάλλον την εισροή πιο ανατολικών εθνικοτήτων.
Για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης, μπορούμε να χωρίσουμε την ανθρωπότητα σε δύο βασικές φυλές: την αιθιοπική και την παλαιοαρκτική.
Η παλαιοαρκτική αναλύεται στους Μογγό-λους και τους Καυκάσιους, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα.
Κάθε φυλή φυσικά χαρακτηρίζεται στο φυσικό επίπεδο από το περιβάλλον της και καταλαμβάνει σαφείς γεωγραφικές περιοχές.
Οι Αιθίοπες, που είναι ίσως η παλιότερη φυλή, είναι Αφρικανοί με σκούρο δέρμα και καταλαμβάνουν το νότιο τρίτο της Αραβίας και την Αφρική κάτω της Σαχάρας.
Η παλαιοαρκτική περιοχή καλύπτει την Αφρική βόρεια της Σαχάρας, την Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας (με εξαίρεση τη νότια Αραβία), την Ινδία, τη νοτιοανατολική Ασία και τη νότια Κίνα.
Κάποιες χονδροειδείς εικασίες τοποθετούν την αρχή της ανθρώπινης μετανάστευσης από την Αφρική στην Ασία πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια περίπου.
Στην Ασία κατά πάσα πιθανότητα το είδος του σύγχρονου Homo sapiens χωρίστηκε από τον κορμό των αρχαίων Αιθιόπων σε Καυκάσιους και Μογγόλους, αλλά δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα για το πότε και γιατί συνέβη αυτό.
Η καθεμία από τις βασικές φυλές έχει τη δική της πατρίδα, μια γεωγραφική περιοχή στην οποία επικρατεί.
Η πατρίδα της αιθιοπι-κής φυλής ήταν η Αφρική, της καυκασιανής η Ευρώπη και η βόρεια Ασία, ενώ της μογγολικής ήταν η κεντρική και νότια Ασία.
Καθώς οι ανθρώπινες ομάδες μετανάστευαν και διασταυρώνονταν μεταξύ τους, εξελίχτηκαν ενδιάμεσοι πληθυσμοί στις περιοχές ανάμεσα σε αυτές τις αρχαίες πατρίδες.
Η περιοχή που ορίζεται από τη Σαχάρα, τη Μέση Ανατολή και τη Σομαλία, για παράδειγμα, ήταν η πατρίδα ενός μείγματος αφρικανικών και καυκάσιων φυλών.
Η υποήπειρος της Ινδίας ήταν η πατρίδα ενός μείγματος των πιο βόρειων Καυκάσιων και των πιο νότιων Μογγό-λων.
Αυτές οι ομάδες, οι οποίες μετά χωρίστηκαν σε αμέτρητους και συχνά προσωρινούς πληθυσμούς, δέχονταν τις πιέσεις των ασθενειών, των πηγών τροφής και του κλίματος.
Μπορεί να ζούσαν επί χιλιάδες χρόνια στους χώρους ανάμεσα στις κύριες πατρίδες.
Το αποτέλεσμα της μετανάστευσης ήταν να εξαπλωθεί η ομάδα Ο σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, αλλά από αυτούς τους χώρους εμφανίστηκαν οι μεταγενέστερες ομάδες αίματος.
Μπορεί να υπάρχουν φυσικές διαφορές ανάμεσα στους Αφρικανούς και τις άλλες φυλές, αλλά οι διαφορές ως προς τις ομάδες αίματος ανάμεσα στους Καυκάσιους και τους Μογγόλους είναι πιο ξεκάθαρες, κι αυτό είναι ένας καλός λόγος για να επανεξετάσουμε τα φυλετικά στερεότυπα.
Θα ήταν επίσης λάθος να θεωρήσουμε ότι οι πρώτοι λαοί με ομάδα Ο ήταν πρωτόγονοι.
Την εποχή των Κρο-Μανιόν σημειώθηκε μεγαλύτερη διανοητική ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη εποχή.
Οι Κρο-Μανιόν δημιούργησαν τις πρώτες κοινωνίες και τελετουργίες, ένα μεγάλο μέρος των βασικών στοιχείων επικοινωνίας, αλλά και την αρχαία επιθυμία για περιπλάνηση.
Η γενετική κληρονομιά της ομάδας Ο εντοπίζεται στις αρχές της προϊστορίας, παρόλα αυτά όμως η χημεία της παραμένει αποτελεσματική, κυρίως λόγω της απλότητας της και του γεγονότος ότι η ζωική πρωτεΐνη αποτελεί ακόμη ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης διατροφής.
Η πρώτη προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι ομάδες αίματος για να περιγραφούν φυλετικά και εθνικά χαρακτηριστικά έγινε από ένα ζευγάρι γιατρών, τους Χίρτζφελντ (Hirszfeld), το 1918.
Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησαν και οι δύο ως γιατροί στο συμμαχικό στρατό που ήταν συγκεντρωμένος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.
Δουλεύοντας με μια πολυεθνική δύναμη και έχοντας μεγάλους αριθμούς προσφύγων με διαφορετική εθνική προέλευση, οι Χίρτζφελντ κατέγραφαν συστηματικά την ομάδα αίματος μεγάλων αριθμών ατόμων, καταγράφοντας παράλληλα τη φυλή και την εθνικότητα τους.
Κάθε ομάδα περιείχε πάνω από 500 υποκείμενα.
Ανακάλυψαν, για παράδειγμα, ότι το ποσοστό της ομάδας Β κυμαίνεται από ένα κατώτερο 7,2 τοις εκατό για τους Άγγλους, μέχρι ένα ανώτατο 41,2 τοις εκατό για τους Ινδούς, και ότι οι Δυτικοευρωπαίοι γενικά έχουν χαμηλότερο ποσοστό ομάδας Β από τους Σλάβους των Βαλκανίων, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν χαμηλότερο ποσοστό από τους Ρώσους, τους Τούρκους και τους Εβραίους, που κι αυτοί τέλος έχουν ακόμη χαμηλότερο ποσοστό από τους Βιετναμέζους και τους Ινδούς.
Η κατανομή της ομάδας ΑΒ ακολουθεί ουσιαστικά το ίδιο πρότυπο, με ένα κατώτερο 3-5 τοις εκατό στους Δυτικοευρωπαίους, και ένα ανώτερο 8,5 τοις εκατό για τους Ινδούς.
Στην υποήπειρο της Ινδίας, η ομάδα ΑΒ αποτελεί το 8,5 τοις εκατό του πληθυσμού — ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός για μια ομάδα αίματος που έχει ποσοστό 2-5 τοις εκατό παγκοσμίως.
Αυτή η επικράτηση της ομάδας ΑΒ οφείλεται ίσως στη θέση της Ινδίας, που αποτελεί μια διαδρομή εισβολών ανάμεσα στις κατακτημένες χώρες της Δύσης και την πατρίδα της μογγολι-κής φυλής στα ανατολικά.
Η ομάδα Ο και η ομάδα Α ήταν ουσιαστικά το αντίστροφο της ομάδας Β και της ομάδας ΑΒ.
Το ποσοστό της ομάδας Α παρέμενε σχετικά σταθερό (40 τοις εκατό) ανάμεσα στους Ευρωπαίους, τους Σλάβους των Βαλκανίων και τους Άραβες, ενώ είναι πολύ χαμηλό για τους Δυτικοαφρικανούς, τους Βιετναμέζους και τους Ινδιάνους.
Το 46 τοις εκατό του αγγλικού πληθυσμού που ελέγχθηκε ήταν ομάδα Ο, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 31,3 τοις εκατό των Ινδών που ελέγχθηκε.
Η σύγχρονη ανάλυση (κατά κύριο λόγο το αποτέλεσμα των αρχείων που κρατούν οι τράπεζες αίματος) καλύπτει τις ομάδες αίματος περισσότερων από 20 εκατομμυρίων ατόμων σε όλο τον κόσμο.
Όμως, αυτοί οι μεγάλοι αριθμοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο πέρα από το να επιβεβαιώσουν τις αρχικές παρατηρήσεις των Χίρτζφελντ.
Κανένα επιστημονικό περιοδικό δεν δέχτηκε να δημοσιεύσει την εργασία τους εκείνη την εποχή.
Για ένα διάστημα, η μελέτη τους ήταν θαμμένη σε ένα άγνωστο ανθρωπολογικό περιοδικό.
Για περισσότερο από τριάντα χρόνια, αυτή η συναρπαστική και σημαντική δουλειά αγνοήθηκε.
Προφανώς, δεν υπήρχε ενδιαφέρον για τη χρήση αυτής της γνώσης γύρω από τις ομάδες αίματος ως ανθρωπολογικής μεθόδου διερεύνησης της ιστορίας της ανθρωπότητας.


Αρθρο: Δίαιτα: Σημειώσεις Πάνω στην Ανθρωπολογία των Ομάδων Αίματος

Κατηγορία: Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας

Υποκατηγορία: Σημειώσεις

Σχετικά άρθρα:
Δίαιτα: Μια Πτυχή της Γης
Δίαιτα: Μια Ιατρική Ανακάλυψη για Όλες τις Εποχές
Δίαιτα: Συνήθεις ερωτήσεις
Δίαιτα: Σημειώσεις Πάνω στην Ανθρωπολογία των Ομάδων Αίματος
Δίαιτα: Φυλετικές ταξινομήσεις βασισμένες στην ομάδα αίματος
Δίαιτα: Οι Υποομάδες ΑίματοςΚοινοποιήστε το άρθρο: στο Facebook, το tweeter κ.α. social media.

Categories:


AA - ΕρωταπΑντήσεις
Diet tips
Yγιεινή διατροφή
Άρθρα
Αρχαία Ελληνική Διατροφή
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος
Βότανα θεραπείες
Βότανα κατάλογος
Βότανα πληροφορίες
Βότανα-Φυτά
Διαιτα atkins
Δίαιτα express
Δίαιτα orac
Δίαιτα Scardale
Δίαιτα South Beach
Δίαιτα ανάλογα με τον τύπο αίματος σας
Δίαιτα και Χοληστερίνη
Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας
Δίαιτα της ζώνης
Δίαιτα Ωμέγα
Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι-Συγγραφείς
Διατροφή
Διατροφή Διαβήτης
Διατροφή του παιδιού
Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ιπποκράτης περι διαίτης
Καταστάλαγμα Γνώσης
Μυστικά
Παιδική παχυσαρκία
Συμπληρώματα διατροφής
Συνταγές
Τροφές διαχωρισμός
Τροφές κατάλογος
Τρόφιμα: Οσα δεν ξέρεις...
Υγεία και μακροζωία
Υγιεινά ποτά

 
Diaita-express.com Επικοινωνία Καταχώρηση
 
 
φθηνα domain names