Diaita-express.com


Κεφίρ το ποτό της υγείας

Χρήσιμες συνδέσεις:
-Ανανεώστε η κατοχυρώστε internet domain names μόνο με 7,5 € / μήνα

-Δείτε την υγρασία των φυτών σας και βρείτε εύκολα κάθε πότε θέλουν πότισμα.
Το moisture meter μεγαλώνει υγιή φυτά.


-Ταχυγνωριμίες

-Βότανα Κρήτης
KNOSSOS HERBS
Αντωνίου 8
Γαλάτσι
ΧΟΝΔΡΙΚΗ-ΛΙΑΝΙΚΗ
Τηλ.2102135560


ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Δοκιμάστε τώρα τον υγιεινό καφέ που προστατεύει την υγεία σας.

Οικιακή αποτρίχωση
Αγοράστε σήμερα το καλύτερο μηχάνημα για μόνιμη αποτρίχωση και απαλλαγείτε απο δυσοσμίες, ιδρώτα και περιττή τριχοφυΐα.
Δίαιτα: Αγιοβερδίτικη διατροφή: Η αγιουβέρδικη τυπολογία

Διατροφή / Υποκατηγορία: Αγιουβέρδικη διατροφή

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, δεν είμαστε όλοι μας φυσικά ίδιοι, ούτε το σώμα μας αντιδρά με τον ίδιο τρόπο.
Ο καδένας μας είναι ένας μοναδικός συνδυασμός των βιολογικών ιδιοσυγκρασιών.
Το κάθε ανθρώπινο σώμα αποτελείται από πέντε στοιχεία: Prithvi (Γη), Apa (Νερό), Tejas (Φωτιά), Vayu (Αέρας), Akash (Σύμπαν).
Η δομική όψη του σώματος είναι φτιαγμένη από αυτά τα πέντε στοιχεία, αλλά η λειτουργική του όψη κυβερνείται από τις τρεις βιολογικές ιδιοσυγκρασίες, που λέγονται Ντόσα (Dosha).
Ο κάθε σωματότυπος έχει 25 βασικές ιδιότητες (Guna).
Γι' αυτόν το λόγο η Αγιουρβέδα χωρίζει, γενικά, τα άτομα σε τρεις τύπους, ανάλογα με την επικρατέστερη ιδιοσυγκρασία από τις τρεις που υπάρχουν στη φύση τους.
Οι τύποι αυτοί εί-ναι οι Βάτα (Vata), Πίτα (Pitta) και Κάφα (Kafa).
• Ο συνδυασμός του αιδέρα και του αέρα δημιουργεί τη μορφή που είναι γνωστή στο αγιουρβεδικό σύστημα ως Βάτα (Vata dosha).
Ο τύπος Βάτα κυβερνάται από την αρχή της κίνησης, γι' αυτό και δεωρείται πως εκφράζει τη δύναμη που διευθύνει, την αυθόρμητη διάδεση, τις νευρικές παρορμήσεις, την κυκλοφορία του αίματος και την αναπνοή.
Οι άνθρωποι αυτού του τύπου είναι ασυνήθιστα ψηλοί ή κοντοί και αδύνατοι.
Το δέρμα τους είναι πολλές φορές θαμπό χωρίς λάμψη, με τάση για διάφορες δερματοπάδειες.
Τους καταλαμβάνει όρεξη για διάφορα πράγματα που τη χάνουν ύστερα από μερικές μπουκιές.
Είναι μη ανεκτικοί στο κρύο και τον αέρα και αν κι έχουν στιγμιαία ποσά ενέργειας είναι μικρής διάρκειας και αντοχής.
Οι τύποι Βάτα είναι νευρικοί, ανυπόμονοι, υπερδραστήριοι, ενδουσιώδεις και μπορεί να υποφέρουν από αϋπνίες ή δυσκολίες στον ύπνο.
• Ο συνδυασμός φωτιάς και νερού δημιουργεί τον τύπο Πίτα (Pitta dosha).
Ο τύπος Πίτα κυβερνάει τις διαδικασίες των μετασχηματισμών ή μεταβολισμών.
Η χώνεψη της τροφής στο σώμα μας είναι ένα καλό παράδειγμα για μία Πίτα λειτουργία.
Η Πίτα, επίσης, έχει την ευδύνη για το μεταβολισμό των οργάνων και για το σύστημα ιστών, καδώς και για τον κυτταρικό μεταβολισμό.
Οι τύποι Πίτα έχουν καλή κυκλοφορία αίματος, ζεστό, λιπαρό και πολλές φορές κόκκινο δέρμα, με λεπτά μαλλιά και πιθανό γρήγορο γκριζάρισμα ή φαλάκρα.
Έχουν οξεία όρεξη, διψούν πολύ και ιδρώνουν εύκολα.
• Τέλος, ο συνδυασμός των στοιχείων νερό και γη δημιουργεί τον τύπο Κάφα (Kafa dosha).
Μερικές από τις βασικές ιδιότητες (Guna) αυτής της ιδιοσυγκρασίας είναι η βραδύτητα, η ψυχρότητα, η σταδερότητα, η απαλότητα και η μαλδακότητα.
Οι ανδρωποι Κάφα τείνουν προς την παχυσαρκία, έχουν συμπαγή και καλά αναπτυγμένο σκελετό με καλή ανάπτυξη των οστών.
Εχουν άσπρο, χλωμό και υγρό δέρμα, συνεχή όρεξη αλλά χαμηλό μεταβολισμό και είναι μη ανεκτικοί στο κρύο και την υγρασία.
Εκτός από τους τρεις βασικούς τύπους, διακρίνονται άλλοι τέσσερις, οι οποίοι είναι αποτέλεσμα συνδυασμών αυτών των τριών.
Οπότε, εκτός από τον καδαρά Βάτα τύπο, καδαρά Πίτα τύπο και τον καδαρά Κάφα τύπο, υπάρχουν ο Βάτα-Πίτα, ο Πί-τα-Κάφα, ο Κάφα-Βάτα και ο τριπλός Κάφα-Βάτα-Π (τα τύπος.
Μερικοί αγιουρβεδικοί γιατροί δίνουν αριδμούς για να παραστήσουν τις αναλογίες της Βάτα, Πίτα, Κάφα στο σώμα ή σε περίπτωση ασδένειας.
Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί να είναι τύπος: Βάτα 4.
Πίτα 2, Κάφα 1.
Από αυτόν το συνδυασμό των τριών ιδιοσυγκρασιών φαίνεται μια υψηλή Βάτα κατάσταση, αλλά, επίσης, και χαρακτηριστικά της Πίτα και της Κάφα ντό-σα.
Όμως, δεν υπάρχει κάποιος στάνταρ τρόπος για να βρει κανείς τον τύπο κι, έτσι συνήδως.
ο κάδε πρακτικός έχει το δικό του συγκεκριμένο σύστημα που ακολουθεί.
Είναι εξίσου σημαντικό να πούμε ότι, σύμφωνα με την αγι-ουρβεδική ιατρική, το σώμα αναπτύσσει επτά ιστούς: το πλάσμα, το αίμα, τους μύες, το λίπος, τα κόκαλα, το νωτιαίο μυελό, το νευρικό ιστό και, τέλος, τον αναπαραγωγικό ιστό (στα Σανσκριτικά είναι rasa, rakta.
mamsa.
meda, asthi, majja και shukra).
Η τέχνη της Αγιουρβέδα αναγνωρίζει 14 συστήματα καναλιών στον αρσενικό και 16 συστήματα στο γυναικείο οργανισμό.
Είναι παρόμοια με τους μεσημβρινούς της κινέζικης ιατρικής, αλλά περιλαμβάνουν και πολλά από τα φυσιολογικά συστήματα.
Τα τρία υπάρχουν για να παρέχουν τροφή στο σώμα.
Αυτά είναι τα κανάλια της αναπνοής, της τροφής και του νερού.
Επτά κανάλια υποστηρίζουν τους επτά ιστούς και τρία αποβάλλουν τα απόβλητα του σώματος, με το σύστημα των περιττωμάτων, των ούρων και του ιδρώτα.
Όσον αφορά, τέλος, τον εγκέφαλο, αυτός αποτελεί από μόνος του ένα ιδιαίτερο σύστημα που συνδέει το νευρικό με το αναπαραγωγικό σύστημα.
Είναι σαφές ότι, για να αφομοιώσουμε μια σωστή αγιουρβε-δική δίαιτα, πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε τον τύπο ή την Prakriti μας, δηλαδή τη βαθιά φύση του σώματος και του πνεύματος μας.
Ο πιο σίγουρος τρόπος, για να το πετύχουμε, είναι να επισκεφτούμε έναν αγιουρβεδικό γιατρό (εφόσον υπάρχει στον τόπο που ζούμε), ο οποίος, μέσα από τις κατάλληλες και προσεκτικές ερωτήσεις που δα μας κάνει, θα εντοπίσει τον τύπο μοζ- Απο κει καί πεΡα> αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε την κατάλληλη δίαιτα που δα ισορροπήσει την κυρίαρχη ντόσα μας.
Δυστυχώς, ο χώρος που διαδέτουμε σε αυτό το βιβλίο δεν μας επιτρέπει να παρουσιάσουμε ένα τυπικό ερωτηματολόγιο για τον εντοπισμό της αγιουρβεδικής ιδιοσυγκρασίας μας.
Ωστόσο, θα σας δώσουμε μερικές ενδείξεις από τις οποίες δα καταλάβετε -ειδικά αν είστε καθαρός τύπος μιας ντόσα- σε ποιον τύπο ανήκετε.
• ΒΑΤΑ: Η Βάτα ντόσα θα κυριαρχεί στην ιδιοσυγκρασία σας σε περίπτωση που είστε πολύ γρήγορος στο να εκτελείτε τις δραστηριότητες σας.
Αν είστε από τη φύση σας ζωηρός/ή και ενθουσιώδης, αν δεν παίρνετε εύκολα βάρος, αν καπνίζετε πολύ, αν παίρνετε δύσκολα αποφάσεις, αν μαδαίνετε εύκολα αλλά και ξεχνάτε εύκολα, αν μιλάτε γρήγορα, αν είστε ανυπόμονος/η, αν δεν αντέχετε το κρύο, αν οι διαδέσεις σας αλλάζουν εύκολα ...
τότε στη δική σας ιδιοσυγκρασία κυριαρχεί η Βάτα ντόσα.
Επίσης, πιδανότατα ανήκετε στον τύπο Βάτα αν το δέρμα σας τείνει να είναι πολύ σκληρό, αν έχετε την τάση για δυσκοιλιότητα ή έχετε αέρια, αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε το βράδυ όπως και αν ξεσπάτε εύκολα.
Το βασικό μοτίβο του τύπου Βάτα είναι η μεταβλητότητα.
Οι τύποι Βάτα είναι απρόβλεπτοι, χωρίς καμία σταθερότητα και η σωματική και πνευματική ενέργεια τους δίνεται με εκρήξεις.
* ΠΙΤΑ: Το κύριο χαρακτηριστικό των Πίτα είναι η ένταση.
Οταν βρίσκεται σε ισορροπία ο τύπος Πίτα είναι ζεστός, τρυφερός, ειλικρινής και ικανοποιημένος.
Όταν βρίσκεται σε ανι-σ°Ρροπία εκδηλώνεται η μαχητική του πλευρά, η τάση για ζήλια, η μεγάλη τόλμη και φιλοδοξία.
Άρα σε περίπτωση που °αζ δυμίζουν τα αναφερόμενα τον εαυτό σας και, επίσης, τον θεωρείτε πολύ ικανό και αποδοτικό, μάλλον δα ανήκετε στον Πίτα τύπο.
Αν στις δραστηριότητες σας είστε ακριβής και μεδοδικός/ή, αν °τις υποθέσεις σας είστε αποφασιστικός/ή και έχετε την τάση να επιβάλλεστε, θα έχετε εκδηλωμένη την Πίτα ντόσα.
Έχετε την τάση να ιδρώνετε εύκολα; Δεν αντέχετε τη ζέστη, ενώ κρυώνετε πολύ σπάνια; Αν χάσετε ένα γεύμα η αργήσετε να φάτε, νιώθετε δυσάρεστα; Και σε αυτήν την περίπτωση, μάλλον, θα είστε Πίτα τύπος.
Μήπως όταν πεινάτε μπορείτε και τρώτε μεγάλες ποσότητες; Πολλοί από τους φίλους σας λένε ότι είστε πεισματάρης/α, είστε πολύ τακτικός/ή στις κενώσεις σας, πολύ σπάνια έχετε δυσκοιλιότητα, έχετε την τάση να είστε τελειομανής, δυναμώνετε εύκολα αλλά επίσης το θυμό σας τον ξεπερνάτε εύκολα; Μήπως θεωρείται τον εαυτό σας όχι αρκετά ανεκτικό/ή στις διαφωνίες; Σας αρέσουν πολύ τα κρύα εδέσματα, όπως παγωτά και παγωμένα ποτά; Αν στις περισσότερες από τις ερωτήσεις έχετε απαντήσει θετικά, η Πίτα ντόσα είναι η ιδιοσυγκρασία σας.
• ΚΑΦΑ: Το βασικό στοιχείο του τύπου αυτού είναι η χαλαρότητα.
Οι Κάφα τύποι, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, θεωρούνται ευνοημένοι, επειδή οι περισσότεροι είναι τυχεροί, απολαμβάνουν μία καλή υγεία και είναι προικισμένοι με μία γαλήνια και ευτυχισμένη ύπαρξη.
Σε περίπτωση, λοιπόν, που παίρνετε εύκολα βάρος και το χάνετε αργά, δεν ταράζεστε εύκολα και η διάθεσή σας είναι, συνήθως, γαλήνια και ήρεμη ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων.
Δεν νιώθετε καμία δυσφορία σε περίπτωση που θα χάσετε ένα γεύμα; Για να αισθάνεστε ξεκούραστος/η την επόμενη μέρα, πρέπει να κοιμηθείτε τουλάχιστον οκτώ ώρες; Κοιμάστε πολυ βαθιά; Δύσκολα θυμώνετε; Εύκολα αποθηκεύεστε λίπος; Σας εκφράζουν τα επίθετα όπως πράος, γλυκός, στοργικός και επιεικής, Τρώτε αργά και είστε αργός/ή, αλλά μεθοδικός/ή στις δραστηριότητες σας; Η χώνεψη σας είναι αργή και σας κάνει να νιώθετε βαρύς/ιά έπειτα από κάδε γεύμα; Έχετε μεγάλη φυσική αντοχή όπως και σταθερό επίπεδο ενέργειας, όμως αργείτε να «πάρετε μπρος» το πρωί; Το βήμα σας είναι σταθερό και μετρημένο; Αν στις περισσότερες ερωτήσεις, που αναφέραμε προηγουμένως, η απάντηση σας είναι «ναι», τότε, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, πιθανόν να ανήκετε στον Κάφα τύπο.
Εάν καμία ντόσα δεν είναι κυρίαρχη, τότε είστε τύπος των ου0 ντόσα και αυτό σημαίνει ότι εκδηλώνετε τις ιδιότητες και χων δύο ντόσα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τύποι των δύο ντόσα, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που έχουν το ίδιο ποσοστό ιδιοτήτων και από τις τρεις ντόσα.
Αυτός ο τύπος δεωρείται αρκετά σπάνιος.
Αρθρο: Δίαιτα: Αγιοβερδίτικη διατροφή: Η αγιουβέρδικη τυπολογία

Κατηγορία: Διατροφή

Υποκατηγορία: Αγιουβέρδικη διατροφή

Σχετικά άρθρα:
Δίαιτα: Αγιουβερδίτικη διατροφή: Η πανάρχαια πρακτική της τέλειας ισορροπίας και υγείας
Δίαιτα: Αγιοβερδίτικη διατροφή: Η αγιουβέρδικη τυπολογία
Δίαιτα: Αγιοβερδίτικη διατροφή: Η δίαιτα της τέλειας ισορροπίας
Δίαιτα: Αγιοβερδίτικη διατροφή: Η αγιουβέρδικη κουζίνα για μακροζωίαΚοινοποιήστε το άρθρο: στο Facebook, το tweeter κ.α. social media.

Categories:


AA - ΕρωταπΑντήσεις
Diet tips
Yγιεινή διατροφή
Άρθρα
Αρχαία Ελληνική Διατροφή
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος
Βότανα θεραπείες
Βότανα κατάλογος
Βότανα πληροφορίες
Βότανα-Φυτά
Διαιτα atkins
Δίαιτα express
Δίαιτα orac
Δίαιτα Scardale
Δίαιτα South Beach
Δίαιτα ανάλογα με τον τύπο αίματος σας
Δίαιτα και Χοληστερίνη
Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας
Δίαιτα της ζώνης
Δίαιτα Ωμέγα
Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι-Συγγραφείς
Διατροφή
Διατροφή Διαβήτης
Διατροφή του παιδιού
Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ιπποκράτης περι διαίτης
Καταστάλαγμα Γνώσης
Μυστικά
Παιδική παχυσαρκία
Συμπληρώματα διατροφής
Συνταγές
Τροφές διαχωρισμός
Τροφές κατάλογος
Τρόφιμα: Οσα δεν ξέρεις...
Υγεία και μακροζωία
Υγιεινά ποτά

 
Diaita-express.com Επικοινωνία Καταχώρηση
 
 
φθηνα domain names