Diaita-express.com


Κεφίρ το ποτό της υγείας

Χρήσιμες συνδέσεις:
-Ανανεώστε η κατοχυρώστε internet domain names μόνο με 7,5 € / μήνα

-Δείτε την υγρασία των φυτών σας και βρείτε εύκολα κάθε πότε θέλουν πότισμα.
Το moisture meter μεγαλώνει υγιή φυτά.


-Ταχυγνωριμίες

-Βότανα Κρήτης
KNOSSOS HERBS
Αντωνίου 8
Γαλάτσι
ΧΟΝΔΡΙΚΗ-ΛΙΑΝΙΚΗ
Τηλ.2102135560


ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Δοκιμάστε τώρα τον υγιεινό καφέ που προστατεύει την υγεία σας.

Οικιακή αποτρίχωση
Αγοράστε σήμερα το καλύτερο μηχάνημα για μόνιμη αποτρίχωση και απαλλαγείτε απο δυσοσμίες, ιδρώτα και περιττή τριχοφυΐα.
Δίαιτα: Δίαιτα αστροναύτη: Το μενού,το ποτό και η έλλειψη βαρύτητας

Διατροφή / Υποκατηγορία: Δίαιτα αστροναύτη

Τώρα, το πώς τρώνε οι αστροναύτες στο διάστημα είναι μια άλλη ιστορία, η οποία ρυθμίζεται από την έλλειψη βαρύτητας.
Με ψαλίδια ανοίγουν το πλαστικό κάλυμμα των αφυδατωμένων τροφίμων και το περιτύλιγμα των MRE (οι αστροναύτες ποτέ δεν κόβουν κάτι αποσπώντας το, επειδή έτσι δημιουργούνται επιπλέον σκουπίδια τα οποία αποτελούν πρόβλημα και είναι δύσκολο να συλλέγονται στην έλλειψη βαρύτητας).
Ύστερα, χρησιμοποιούν κανονικά πιρούνια και κουτάλια για να φάνε.
Τα περισσότερα γεύματα είναι αρκετά κολλώδη, ώστε να παραμένουν προσκολλημένα στο πιάτο.
Πότε-πότε, βέβαια, υπάρχει η ανάγκη να «καταδιώκεται» το φαγητό που αρχίζει και πετά, αλλά αν κανείς είναι προσεκτικός μειώνει δραστικά τέτοια κρούσματα.
Η ΝΑΣΑ προμηδεύει τους αστροναύτες με δίσκους οι οποίοι μπορούν να κολλήσουν με βέλκρο στα πόδια των αστροναυτών και να αποτελέσουν, έτσι, αυτοσχέδια τραπεζάκια.
Θα αναρωτιόταν κανείς αν η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει την κατάποση.
Η απάντηση είναι αρνητική.
Η κατάποση είναι περισταλτική κίνηση των μυώνων του οισοφάγου που δεν έχει καμία σχέση με τη βαρύτητα.
Οι περισταλτικές κινήσεις αυτές είναι τόσο ισχυρές που, στην πραγματικότητα, ακόμη και στη Γη κάποιος μπορεί να καταπιεί και κρεμασμένος ανάποδα (αν και στην περίπτωση αυτήν πρέπει να κατανικήσει τη δύναμη της βαρύτητας).
Η έλλειψη βαρύτητας δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο, όπου πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε σχετικά με τις απλούστατες διαδικασίες ρουτίνας που ακολουδούμε καθώς τρώμε.
Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τη χρήση του κουταλιού.
Μπορεί να χρησιμοποιηδεί κουτάλι στο διάστημα; Η απάντηση δεν είναι κατ' ανάγκη αρνητική, όπως δα περίμενε κανείς, μολονότι το κουτάλι είναι, κατεξοχήν, «βαρυτικό εργαλείο», δεδομένου ότι το υγρό παραμένει στο κουτάλι εξαιτίας της βαρύτητας.
Όμως, στην έλλειψη βαρύτητας, η επιφανειακή τάση υγρών φαγητών (π.χ.
σούπες, φρουτοχυμοί) τα μετατρέπει σε «μπάλες» που αιωρούνται.
Η επιφανειακή αυτή τάση επιτρέπει σε έναν αστροναύτη να τα φάει με το κουτάλι, αν και για το χειρισμό αυτό χρειάζεται προσοχή για να μην υπάρξουν «ατυχήματα».
Τώρα, δεδομένης της χρονοβόρας και μπελαλίδικης διαδικασίας της προετοιμασίας, καθώς και του σχετικά περιορισμένου μενού, πόσο γευστικό μπορεί να είναι το φαγητό των αστροναυτών; Όχι και τόσο, είναι η αλήθεια.
Σαν να μην έφτανε αυτό, εδώ υπεισέρχεται ένας άλλος παράγοντας ταλαιπωρίας που επιδεινώνει την κατάσταση: Επειδή η έλλειψη βαρύτητας προκαλεί συσσώρευση αίματος και άλλων υγρών στο κεφάλι, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της πτήσης, η αίσθηση της γεύσης αμβλύνεται, κατά τον ίδιο τρόπο που αμβλύνεται στη διάρκεια ενός κρυολογήματος! Έτσι οι αστροναύτες προτιμούν τα πιο πικάντικα, αλατισμένα και καυτερά φαγητά.
Σύμφωνοι, αλλά δημιουργείται έτσι μια εύλογη απορία: Πώς βάζει κανείς αλάτι ή πιπέρι στο φαγητό του σε συνδήκες έλλειψης βαρύτητας; Αν μη τι άλλο, όχι με αλατιέρες και πιπε-ριέρες, όπως στη Γη.
Αν προσπαδήσει κανείς να ρίξει αλάτι ή πιπέρι στο φαγητό, το μπαχαρικό δα αρχίσει να αιωρείται στο δάλαμο.
Έτσι, στην τροφαποδήκη του διαστημικού λεωφορείου υπάρχουν μπουκαλάκια σαν αυτά του οφθαλμικού κολλυρίου, τα οποία περιέχουν αλατόνερο και «πιπερόνερο».
Αν κάποιος αστροναύτης δελήσει να αλατίσει το φαγητό του ή να του ρίξει πιπέρι, ρίχνει μερικές σταγόνες από τα μπουκαλάκια.
Η εξέλιξη της αστροναυτικής είχε αποτέλεσμα οι αστροναύτες να επιλέγουν το δικό τους προσωπικό μενού.
Πριν την πτήση, ο καδένας έχει το δικαίωμα να δοκιμάσει τα φαγητά και να επιλέξει το μενού του από μια λίστα πιάτων για πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο.
Τα μεμονωμένα πακέτα τροφίμων μαρκάρονται με χρώματα κι έτσι δεν μπερδεύονται.
Ο κάδε αστροναύτης μπορεί να έχει, επίσης, το προσωπικό του απόδεμα από κατάλληλα τρόφιμα (καραμέλες, τσίχλες, μπισκότα κ.λπ.) που μπορεί να καταναλώνει κατά βούληση.
Όμως, πόσες θερμίδες έχει το καδημερινό σιτηρέσιο των αστροναυτών; Αυτό εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και το σωματικό βάρος του κάθε αστροναύτη, αλλά ποικίλει από 1.900 θερμίδες για μια μικρόσωμη γυναίκα, μέχρι 3.200 δερμί-δες για ένα μεγαλόσωμο άντρα.
Κι εδώ μπορεί να διακρίνει κανείς έναν καλό λόγο, γιατί οι μικρόσωμες γυναίκες θα αποτελούσαν ιδανικούς διαστημικούς ταξιδιώτες για μακράς διάρκειας διαστημικά ταξίδια - τουλάχιστον από την άποψη της εξοικονόμησης τροφίμων!
Μετά απ' όλα αυτά, δα αναρωτιόταν κανείς αν παίρνουν βάρος οι αστροναύτες στην έλλειψη βαρύτητας; Η αλήθεια είναι ότι στο διάστημα οι αστροναύτες μπορούν να φάνε όσο θέλουν χωρίς να κερδίσουν ούτε γραμμάριο βάρους.
Ναι, διαβάσατε καλά, ούτε γραμμάριο βάρους] Ακούγεται ιδεώδες και είναι αληθινό.
Όμως, μόνο σε ότι αφορά το βάρος και όχι τη μάζα, που είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Μετά την επιστροφή στη Γη, η επιπλέον μάζα δα φανεί μόλις ο αστροναύτης ανέβει στη ζυγαριά.
Η μάζα είναι ανεξάρτητη της βαρύτητας και παραμένει αμετάβλητη στην έλλειψη βαρύτητας.
Κάποιοι αστροναύτες, μετά την επιστροφή στη Γη ανακαλύπτουν πως έχουν πάρει κιλά, αλλά οι περισσότεροι όχι μόνο δεν έχουν πάρει, αλλά έχουν χάσει κιόλας.
Ο μέσος αστροναύτης χάνει ένα κιλό περίπου κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας πτήσης του διαστημικού λεωφορείου.
Για κάποιους, η διαστημική ναυτία -που προσβάλλει ένα σημαντικό ποσοστό των αστροναυτών τις πρώτες μέρες τις πτήσης- είναι υπεύδυνη για την απώλεια αυτή, αφού μειώνει τις εισαγωγές και αυξάνει τις ...
εξαγωγές.
Όμως, ο βασικότερος λόγος είναι η μειωμένη όρεξη εξαιτίας της αίσδησης ενδουσιασμού για την πτήση στο διάστημα.
Εξάλλου, η άμβλυνση της αίσθησης της γεύσης και η χρονοβόρα προετοιμασία του φαγητού αποτελούν λόγους για να μην έχει κανείς όρεξη για φαγητό.
Στο διάστημα, οι αστροναύτες πίνουν νερό, τσάι, κακάο, καφέ και χυμούς φρούτων.
Το αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά, αλλά αναφέρεται ότι στις πολύμηνες παραμονές τους σε διαστημικούς σταθμούς, οι Ρώσοι κοσμοναύτες το ...
έτσουζαν με βότκα, κονιάκ και άλλα ποτά που είχαν μπάσει κρυφά.
Πάντως, εκτός από το νερό, όλα τα άλλα ποτά και ροφήματα βρίσκονται σε μορφή σκόνης και υγροποιούνται με την τοποθέτηση νερού στο κουτάκι ή σωληνάριο που τα περιέχει.
Οι αστροναύτες δεν παίρνουν μαζί τους όλο το απαραίτητο νερό.
Στα διαστημικά λεωφορεία, το πόσιμο νερό είναι υποπροϊόν του ηλεκτρικού συστήματος EPS στις κυψέλες καυσίμου (fuel cells) που λειτουργούν με υδρογόνο και οξυγόνο.
Τα ούρα δεν ανακυκλώνονται στο διαστημικό λεωφορείο, αλλά δα υπάρχει σχετικό σύστημα στο μελλοντικό Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Εξαιτίας του τεράστιου κόστους, ο διαστημικός σταδμός δα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αυτόνομος - και το νερό αποτελεί ενα υλικό που μπορεί σχετικά εύκολα να ανακυκλωδεί.
Τον Ιούλιο του 1991, οι επιστήμονες του Διαστημικού Κέντρου Μάρσαλ της ΝΑΣΑ, άρχισαν τεστ καθαρισμού και διύλισης
απόβλητων που «δωρίστηκαν» από 70 συναδέλφους τους.
Τα «δώρα» συμπεριλάμβαναν ιδρώτα, ούρα, καδώς και λύματα από λουτήρες και πλυντήρια! Μετά τη διύλιση και τον καδαρισμό των «δώρων», προέκυψε πόσιμο νερό, το οποίο δόδηκε προς πόση.
Ορισμένα από τα ανδρώπινα πειραματόζωα, συγκρίνοντας το διυλισμένο νερό με το κοινό νερό της βρύσης, είπαν ότι το πρώτο ήταν γλυφό και μπαγιάτικο, ενώ άλλα το προτίμησαν από το δεύτερο — και σχόλιον ουδέν!
Η πόση διυλισμένων ούρων και λυμάτων μπορεί να είναι ψυχολογικά αηδιαστική, όμως, στην πραγματικότητα, το νερό που προκύπτει δεν είναι βλαβερό.
Τα κριτήρια ποιότητας είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που ισχύουν τυπικά στον καδαρισμό του νερού, το οποίο προορίζεται για αστική κατανάλωση.
Στο διαστημικό σταδμό, η ημερήσια παραγωγή νερού με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να φτάσει τα 25 χιλιόγραμμα ανά άτομο.Αρθρο: Δίαιτα: Δίαιτα αστροναύτη: Το μενού,το ποτό και η έλλειψη βαρύτητας

Κατηγορία: Διατροφή

Υποκατηγορία: Δίαιτα αστροναύτη

Σχετικά άρθρα:
Δίαιτα: Δίαιτα αστροναύτη: Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή στο διάστημα
Δίαιτα: Δίαιτα αστροναύτη: Το σάντουιτς του γιανγκ
Δίαιτα: Δίαιτα αστροναύτη: Μια κουζίνα στο διάστημα
Δίαιτα: Δίαιτα αστροναύτη: Το μενού,το ποτό και η έλλειψη βαρύτητας
Δίαιτα: Δίαιτα αστροναύτη: Διαστημικές καλλιέργιες,θερμοκήπια και σοδειέςΚοινοποιήστε το άρθρο: στο Facebook, το tweeter κ.α. social media.

Categories:


AA - ΕρωταπΑντήσεις
Diet tips
Yγιεινή διατροφή
Άρθρα
Αρχαία Ελληνική Διατροφή
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος
Βότανα θεραπείες
Βότανα κατάλογος
Βότανα πληροφορίες
Βότανα-Φυτά
Διαιτα atkins
Δίαιτα express
Δίαιτα orac
Δίαιτα Scardale
Δίαιτα South Beach
Δίαιτα ανάλογα με τον τύπο αίματος σας
Δίαιτα και Χοληστερίνη
Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας
Δίαιτα της ζώνης
Δίαιτα Ωμέγα
Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι-Συγγραφείς
Διατροφή
Διατροφή Διαβήτης
Διατροφή του παιδιού
Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ιπποκράτης περι διαίτης
Καταστάλαγμα Γνώσης
Μυστικά
Παιδική παχυσαρκία
Συμπληρώματα διατροφής
Συνταγές
Τροφές διαχωρισμός
Τροφές κατάλογος
Τρόφιμα: Οσα δεν ξέρεις...
Υγεία και μακροζωία
Υγιεινά ποτά

 
Diaita-express.com Επικοινωνία Καταχώρηση
 
 
φθηνα domain names