Diaita-express.com


Κεφίρ το ποτό της υγείας

Χρήσιμες συνδέσεις:
-Ανανεώστε η κατοχυρώστε internet domain names μόνο με 7,5 € / μήνα

-Δείτε την υγρασία των φυτών σας και βρείτε εύκολα κάθε πότε θέλουν πότισμα.
Το moisture meter μεγαλώνει υγιή φυτά.


-Ταχυγνωριμίες

Βότανα Κρήτης
KNOSSOS HERBS
Αντωνίου 8
Γαλάτσι
ΧΟΝΔΡΙΚΗ-ΛΙΑΝΙΚΗ
Τηλ.2102135560


ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Δοκιμάστε τώρα τον υγιεινό καφέ που προστατεύει την υγεία σας.

Οικιακή αποτρίχωση
Αγοράστε σήμερα το καλύτερο μηχάνημα για μόνιμη αποτρίχωση και απαλλαγείτε απο δυσοσμίες, ιδρώτα και περιττή τριχοφυΐα.


Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών


Αρθρα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης
τμήμα: Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής
καθηγητής Αντώνης Καφάτος

Στις αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες έγκαιρα αντιλήφθηκαν τη σπουδαιότητα της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και προσπάθησαν να την υιοθετήσουν, παρατηρείται μια εντυπωσιακή μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα τις τελευταίες δεκαετίες. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν ένα εκατομμύριο θανάτους το χρόνο από έμφραγμα της καρδιάς, στις αρχές της δεκαετίες του 1970. Από τότε άρχισαν να μειώνονται προοδευτικά και τώρα οι θάνατοι έχουν περιοριστεί στο μισό. Σ' αυτό βέβαια συνέβαλε και η βελτίωση της ιατρικής φροντίδας. Η Φινλανδία έχει επίσης ελαττώσει τους θανάτους από έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά 70% τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες. Αυτό αποδίδεται κυρίως στην εθνική πολιτική για τη διατροφή, την άθληση και την πρωτογενή πρόληψη που έχουν συστηματικά εφαρμόσει τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή είναι ίσως η μόνη χώρα παγκοσμίως που έχει εθνική πολιτική για τη διατροφή για όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, τα σχολεία, τις εργασιακές ομάδες όπως νοσοκομεία, βιομηχανίες και άλλους χώρους εργασίας. Η πολιτική αυτή υιοθετήθηκε απ' όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Κατά τα τελευταία χρόνια, οι πληθυσμοί γενικά των αναπτυγμένων χωρών έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή. Το ενδιαφέρον αυτό προήλθε από τη μελέτη των επτά χωρών που άρχισε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 16 πληθυσμοί από τις Η ΠΑ, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Σερβία και την Ελλάδα, με ένα πληθυσμό από την Κέρκυρα και ένα από την Κρήτη. Παρακολουθήθηκαν 12.000 περίπου άνδρες ηλικίας 40-60 χρόνων. Τα αποτελέσματα των
πρώτων 25 χρόνων έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Κρήτης είχε τους λιγότερους θανάτους από έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρκίνους και γενικά τους λιγότερους θανάτους απ' όλα τα αίτια, σε σύγκριση με όλους τους άλλους πληθυσμούς. 0ι χαμηλοί δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας αποδόθηκαν στον τρόπο ζωής και διατροφής των Κρητών. Πράγματι οι άνδρες της Κρήτης το 1960 κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, περί τα 100 με 120 γρ. ελαιολάδου ημερησίως και είχαν έντονη καθημερινή σωματική άσκηση. (0 πληθυσμός της Ιταλίας κατανάλωνε περί τα 15 γρ. ημερησίως, κατά μέσο όρο). Η κατανάλωση κρέατος ήταν πολύ περιορισμένη (35 γρ./ημέρα) μια φορά την εβδομάδα και καθόλου στις περιόδους νηστείας που ορίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία. Η πρωτεΐνη προερχόταν κυρίως από όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς (κυρίως καρύδια και αμύγδαλα) και από μέτρια χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, ψαριών και θαλασσινών. Τα λαχανικά και τα φρούτα υπερέβαιναν τα 600 γρ. την ημέρα. Τη σημασία της νηστείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην υγεία, την υποτίμησαν οι πρώτοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσσότα, γιατί ο περιοδικός περιορισμός κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων ήταν και παραμένει άγνωστος στον αμερικανικό πληθυσμό. Το κρέας και τα προϊόντα του καταναλώνονται καθημερινά από τους Αμερικανούς σε 2 ή 3 γεύματα την ημέρα.
0 καθηγητής κ. ΑραΒανής, νέος καρδιολόγος το 1960, υπεύθυνος μαζί με τον καθηγητή κ. Δο-ντά για τους ελληνικούς πληθυσμούς, με βεβαίωσε πρόσφατα ότι τουλάχιστον το 60% των ανδρών της Κρήτης τηρούσαν αυστηρά όλες τις νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά την εξέταση του 1960 (Μεγάλη Σαρακοστή του 1960). Απείχαν ακόμη και από ελαιόλαδο την Τετάρτη και την Παρασκευή. Σήμερα, 47 χρόνια από την έναρξη της μελέτης των επτά χωρών, ο πληθυσμός της Κρήτης παρουσιάζει το υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ εξακολουθεί να έχει τη χαμηλότερη θνησιμότητα από έμφραγμα, καρκίνους και ολική θνησιμότητα (υπό δημοσίευση). Σε πρόσφατο άρθρο σύνταξης στο βρετανικό περιοδικό Public Health Nutrition (Δεκέμβριος 2004), ο καθηγητής Joefrey Cannon τονίζει ότι ήταν μεγάλη παράλειψη της μελέτης των επτά χωρών η έλλειψη δεδομένων για τη νηστεία της Εκκλησίας από τους ελληνικούς πληθυσμούς το 1960, γιατί θα μπορούσαμε να δούμε σήμερα το βαθμό που η νηστεία επηρεάζει την επιβίωση και τις ασθένειες από χρόνια νοσήματα με τη σύγκριση των νηστευόντων και των μη νη-στευόντων.
Ο όρος «μεσογειακή διατροφή» είναι αδόκιμος ,'ΐατί κάθε χώρα της Μεσογείου έχει τα δικά της διαιτητικά χαρακτηριστικά, με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο, του οποίου ακόμη και σήμερα η μέση ημερήσια κατανάλωση στην Κρήτη υπερβαίνει τα 50 γρ., ενώ στην Ισπανία και Ιταλία είναι κάτω από 20 γρ./ημέρα. Η νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό του ελληνικού πληθυσμού, που τον ξε-<ωρίζει από τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες (με εξαίρεση τη Σερβία). Κοινό χαρακτηριστικό είναι η υψηλότερη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων από τους πληθυσμούς της Μεσογείου σε σύγκριση με τους βόρειους Ευρωπαίους, ενώ τα όσπρια καταναλώνονται συχνά από τους μεσογειακούς πληθυσμούς και σπανιότατα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Πρόσφατες εργασίες του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνουν ότι η πλήρης τήρηση των νηστειών που ορίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία ελαττώνει, σε ποσοστό άνω του 20%, την LDL χοληστερόλη (αθηρογόνος χοληστερόλη), ενώ η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ελαιολάδου ελαττώνουν την οξειδωμένη μορφή της LDL-χοληστερόλης, που είναι η πλέον αθηρογόνος. Επομένως, αυτός φαίνεται να
είναι αποτελεσματικότερος τρόπος ελάττωσης της χοληστερόλης σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι δαπανηρή και έχει σοβαρές παρενέργειες. Επίσης, ξέρουμε σήμερα ότι το 35% - 65% των διαφόρων μορφών καρκίνου μπορεί να προληφθεί με την παραδοσιακή ελληνική διατροφή, την αυξημένη σωματική άσκηση και την αποφυγή παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος. Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ζωικού λίπους και αλλαντικών σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και πιθανόν του προστάτη. Πρόσφατη μελέτη σε πληθυσμό 500.000 των ΗΠΑ, που παρακολουθείται διαχρονικά, έδειξε ότι όλες οι μορφές καρκίνου (εκτός του εγκεφάλου) σχετίζονται στενά με την ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης κρέατος (Π. Μήτρου). Τα αλλαντικά με το λίπος και τα νιτρώδη άλατα που περιέχουν, σχετίζονται με τον καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα. Η ανεπαρκής λήψη κίτρινων και πράσινων λαχανικών στο φαγητό (ανεπάρκεια Βιταμίνης Α, κα-ροτενοειδών και βιταμίνης C) μαζί με το κάπνισμα, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και των αναπνευστικών οδών. Η υπερβολική χρήση οινοπνεύματος και καπνού σχετίζεται με τον καρκίνο του οισοφάγου.
Η συστηματική καθημερινή σωματική άσκηση μαζί με την ονομαζόμενη μεσογειακή διατροφή ελάττωσαν επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες, κατά 60%, όπως έδειξαν διαχρονικές μελέτες παρέμβασης στις ΗΠΑ και τη Φινλανδία. Αυτό επετεύχθη κυρίως με εκπαίδευση των ατόμων με παθολογική σακχαραιμική καμπύλη, τα οποία βελτίωσαν τη διατροφή τους και αύξησαν τη σωματική τους άσκηση, με επακόλουθο την ελάττωση του σωματικού τους βάρους. Η σημασία των μελετών αυτών είναι τεράστια, δεδομένης της επιδημικής έξαρσης της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες και της παράλληλης αύξησης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η πρωτογενής αυτή πρόληψη, με κατάλληλη αγωγή από τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία, φαίνεται να είναι ο μονός τρόπος αντιμετώπισης της «επιδημίας» των χρόνιων νοσημάτων. Η δευτερογενής πρόληψη έχει αποδειχθεί επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική στη μελέτη της Λυών. Σ' αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 600 άτομα που είχαν ήδη υποστεί πρώτο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στα μισά απ' αυτά δόθηκε η κρητική διατροφή εμπλουτισμένη με ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ στα υπόλοιπα η δίαιτα που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Η μελέτη αυτή είχε σχεδιαστεί για 4 χρόνια, αλλά διακόπηκε πρόωρα στους 27 μήνες, γιατί η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν τόσο μεγάλη που ήταν αντιδεοντολογική η συνέχιση της. Τα 300 άτομα με την κρητική διατροφή είχαν κατά 76% λιγότερα εμφράγματα (δεύτερο επεισόδιο) σε σύγκριση με την ομάδα που είχε τη δίαιτα της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας. Τα αποτελέσματα αυτά είναι τόσο εντυπωσιακά, που δεν έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα με καμία επεμβατική χειρουργική ή φαρμακευτική μέθοδο.
Οι οδηγίες που περιέχονται στο τεύχος αυτό δεν απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτοί πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό και το διαιτολόγο τους, γιατί συνήθως χρειάζονται κάποια ειδική δίαιτα. Οι πληροφορίες του βιβλίου απευθύνονται
σε υγιη άτομα κάθε ηλικίας. Παρόλο που δεν υπάρχει «ιδανική δίαιτα» για όλους τους ανθρώπους, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν βασικές διαιτητικές οδηγίες, που αν τις υιοθετήσουμε μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρηθούμε υγιείς. Η υγεία δεν εξαρτάται βέβαια μόνο από τη σωστή διατροφή αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής, το κάπνισμα, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Οι σωστές όμως διαιτητικές συνήθειες συμβάλλουν σημαντικά στο να διατηρηθεί ένα άτομο υγιές ή ακόμη και να Βελτιώσει την υγεία του, καθώς και να προλάβει χρόνια νοσήματα. Η σωστή και υγιεινή διατροφή μπορεί να επιτευχθεί με μικρές αλλαγές στις σημερινές διαιτητικές συνήθειες. Δεν απαιτούνται μεγάλες θυσίες, αλλά σωστή επιλογή των τροφίμων. Η υγιεινή διατροφή κοστίζει λιγότερο και μπορεί να είναι ευχάριστη και απολαυστική.

Η διατροφή ως προαγωγή της υγείας και πρόληψη ακόμα και χρόνιων ασθενειών
του Αντώνη Καφάτου, παιδιάτρου, καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Δείτε τα άρθρα της κατηγορίας Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών:

Δίαιτα: Διατροφή: Ποικιλία τροφίμων στη διατροφή
Δίαιτα: Διατροφή: Βασικές αρχές καλής διατροφής για άριστη ανάπτυξη, αποφυγή υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας
Δίαιτα: Διατροφή: Τι χρειάζονται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του θηλασμού
Δίαιτα: Διατροφή: Τα βρέφη χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή τους
Δίαιτα: Διατροφή: Φυλλικό οξύ
Δίαιτα: Διατροφή: Διατήρηση ισορροπίας μεταξύ φαγητού και βάρους
Δίαιτα: Διατροφή: Όρια Δείκτη Μάζας Σώματος
Δίαιτα: Διατροφή: Σωματική Άσκηση
Δίαιτα: Διατροφή: Ελαιόλαδο και ελιές αντί για σπορέλαια, ζωικά και υδρογονωμένα λίπη
Δίαιτα: Διατροφή: Απαραίτητα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6
Δίαιτα: Διατροφή: Δημητριακά, Λαχανικά, Φρούτα, Όσπρια και Ξηροί Καρποί
Δίαιτα: Διατροφή: Μείωση της ζάχαρης και των προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη
Δίαιτα: Διατροφή: Γλυκαιμικός Δείκτης Τροφίμων
Δίαιτα: Διατροφή: Γλυκαιμικό φορτίο τροφίμων
Δίαιτα: Διατροφή: Ελάττωση της χρήσης του αλατιού
Δίαιτα: Διατροφή: Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) και το κάλιο
Δίαιτα: Διατροφή: Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών
Δίαιτα: Διατροφή: Ψάρι, πουλερικά και μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Δίαιτα: Διατροφή: Γαλακτοκομικά προϊόντα
Δίαιτα: Διατροφή: Ασβέστιο
Δίαιτα: Διατροφή: Όσπρια
Δίαιτα: Διατροφή: Πλεονεκτήματα ενός καλού πρωινού στο σπίτι
Δίαιτα: Διατροφή: Χαρακτηριστικά των τροφίμων που πρέπει να επιλέγονται για πρωινό
Δίαιτα: Διατροφή: Ένα πλήρες πρωινό
Δίαιτα: Διατροφή: Προβλήματα από την έλλειψη ενός καλού πρωινού
Δίαιτα:Διατροφή: Γιατί πρέπει να τρώμε συχνά φρούτα
Δίαιτα:Διατροφή: Κίνδυνοι από την υπερκατανάλωση αλλαντικών και ζαχαρούχων αναψυκτικών
Δίαιτα:Διατροφή: Κάπνισμα και διατροφή
Δίαιτα :Διατροφή: Παραδοσιακή ελληνική διατροφή «Η άριστη δίαιτα»
Βασικές αρχές μαγειρικής της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής


Κοινοποιήστε τα άρθρα: Διατροφή: Πρόληψη ασθενειώνστους φίλους σας, στο Facebook, το tweeter κ.α. social media.

Categories


AA - ΕρωταπΑντήσεις
Diet tips
Yγιεινή διατροφή
Άρθρα
Αρχαία Ελληνική Διατροφή
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος
Βότανα θεραπείες
Βότανα κατάλογος
Βότανα πληροφορίες
Βότανα-Φυτά
Διαιτα atkins
Δίαιτα express
Δίαιτα orac
Δίαιτα Scardale
Δίαιτα South Beach
Δίαιτα ανάλογα με τον τύπο αίματος σας
Δίαιτα και Χοληστερίνη
Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας
Δίαιτα της ζώνης
Δίαιτα Ωμέγα
Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι-Συγγραφείς
Διατροφή
Διατροφή Διαβήτης
Διατροφή του παιδιού
Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ιπποκράτης περι διαίτης
Καταστάλαγμα Γνώσης
Μυστικά
Παιδική παχυσαρκία
Συμπληρώματα διατροφής
Συνταγές
Τροφές διαχωρισμός
Τροφές κατάλογος
Τρόφιμα: Οσα δεν ξέρεις...
Υγεία και μακροζωία
Υγιεινά ποτά
 
Diaita-express.com Επικοινωνία Καταχώρηση
 
 
φθηνα domain names