Diaita-express.com


Κεφίρ το ποτό της υγείας

Χρήσιμες συνδέσεις:
-Ανανεώστε η κατοχυρώστε internet domain names μόνο με 7,5 € / μήνα

-Δείτε την υγρασία των φυτών σας και βρείτε εύκολα κάθε πότε θέλουν πότισμα.
Το moisture meter μεγαλώνει υγιή φυτά.


-Ταχυγνωριμίες

Βότανα Κρήτης
KNOSSOS HERBS
Αντωνίου 8
Γαλάτσι
ΧΟΝΔΡΙΚΗ-ΛΙΑΝΙΚΗ
Τηλ.2102135560


ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ
Δοκιμάστε τώρα τον υγιεινό καφέ που προστατεύει την υγεία σας.

Οικιακή αποτρίχωση
Αγοράστε σήμερα το καλύτερο μηχάνημα για μόνιμη αποτρίχωση και απαλλαγείτε απο δυσοσμίες, ιδρώτα και περιττή τριχοφυΐα.


Συμπληρώματα διατροφής


Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην δίαιτα μας

Σε γενικές γραμμές τα συμπληρώματα διατροφής είναι σκευάσματα τα οποία περιέχουν συνήθως απομονωμένα συστατικά από τις τροφές.
Οι εταιρείες που τα προωθούν πλαισιώνουν τα σκευάσματα αυτά με έρευνες και την ωφέλιμη δράση τους σε ομάδες πληθυσμού.
Συχνά τα συμπληρώματα διατροφής προβάλλονται ως ασπίδες προστασίας του οργανισμού κατά ασθενειών, άλλα ασχολούνται με την προσπάθεια να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με μεγαλύτερη ποσότητα κάποιου συστατικού για συγκεκριμένο σκοπό. π.χ. πρωτεΐνες για αύξηση των μυών κ.τ.λ.

Το θέμα των συμπληρωμάτων διατροφής είναι πολυδιάστατο και θέλει προσεκτική προσέγγιση.

Όποιος μονολεκτικά απορρίπτει τα συμπληρώματα διατροφής η τα θεοποιεί πιστεύουμε ότι είναι εξ αρχής εκτός πραγματικότητας.

Τα συμπληρώματα διατροφής θέλουν βαθιά γνώση και αρκετή ανάλυση.

Κυρίως πρέπει να χωρίσουμε σε ομάδες τα συμπληρώματα και να σχολιάσουμε την άποψη μας για τις επιμέρους ομάδες.

Αυτό που πάντως συμφωνούν όλοι. Ακόμα και οι εταιρείες που προωθούν τα συμπληρώματα διατροφής, είναι ότι σε κάποιο βαθμό η αιτία της εμφάνισης πολλών από αυτών είναι η ποιοτική υποβάθμιση της τροφής που πλαισιώνει την καθημερινή μας δίαιτα.

Άρα πριν απομακρυνθούμε στον αχανή δρόμο της διερεύνησης των συμπληρωμάτων διατροφής καλό είναι να δούμε άλλη μια φορά την εστία του προβλήματος που είναι η βασική μας καθημερινή τροφή σε συνάρτηση πάντα με τους συμπαράγοντες του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε τα οποία θεμελιώνουν την καλή υγεία μας, το σωστό σωματικό βάρος, την μέγιστη ενεργητικότητα μας κ.τ.λ.

Πριν λοιπόν αφεθούμε στην κατανάλωση των συμπληρωμάτων διατροφής ας ξαναδούμε το θέμα της προσπάθειας που κάνουμε για προσέγγιση καλύτερης ποιότητας τροφής, η οποία είναι η γεμάτη καθαρά δραστικά συστατικά φρέσκια τροφή και παράλληλα την απαραίτητη άσκηση που θα ενεργοποιήσει την τροφή και τον οργανισμό μας.

Αν προσλαμβάνετε λάθος είδος τροφής η οποία δεν συμφωνεί με τον τρόπο ζωής σας, γιατί δεν θα κάνε το ίδιο λάθος και με την πρόσληψη σε σκευάσματα της συμπληρωματικής πολύ ακριβότερης τροφής σας;

Αν κάνετε λάθος συνδυασμούς τροφής -συχνά λόγο άγνοιας- τι σας κάνει να πιστεύτε ότι δεν θα επαναλάβετε το ίδιο λάθος με τον ακόμα ποιο εύκολο δρόμο των συμπληρωμάτων διατροφής;

Αν κάνετε σοβαρά λάθη στον χρόνο λήψης της τροφής σας (π.χ. φαγητό και ύπνος) γιατί δεν θα κάνετε σωρεία λαθών στην επιλογή, στην δοσολογία, στον χρόνο πρόσληψης των συμπληρωμάτων διατροφής;

Κατα την γνώμη μας πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν καν την σκέψη να ερευνήσουν με μια εξέταση αίματος την τυχόν έλλειψη τους από θρεπτικά συστατικά, και προχωρούν με ελλιπείς γνώσεις να βάζουν μέσα τους οτιδήποτε πλαισιώνεται με ένα εντυπωσιακό μάρκετινγκ που προβάλει μεγάλες τράπεζες για μετόχους, την παραγωγή τους σε με μεγάλη χώρα, τους εκατομμύρια καταναλωτές, τα εργαστήρια που ερευνούν και βελτιώνουν τα προϊόντα αυτά και κυρίως τα κέρδη που θα έχουν αν και αυτοί με την σειρά τους πείσουν άλλους να καταναλώσουν αυτά τα σκευάσματα.

Αλλά πριν προχωρήσουμε σε σχόλια -όσο μπορούμε πιο εμπεριστατωμένα- και αναλύσεις για τα συμπληρώματα διατροφής, ας δούμε τα τυπικά και της κατηγοριοποίηση των συμπληρωμάτων διατροφής:
 
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα συμπληρώματα διατροφής διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση τους:

    * Συμπληρώματα διατροφής: Πρόκειται για διατροφικά προϊόντα, με σκοπό την συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας.
    * Τρόφιμα ειδικής διατροφής: Πρόκειται για τρόφιμα τα οποία λόγω της ειδικής σύνθεσής τους προορίζονται για ειδική διατροφή συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού π.χ για υγιή βρέφη ή νήπια, για ειδικές κατηγορίες ατόμων με διαταραγμένο μεταβολισμό, ή για κατηγορίες ατόμων που βρίσκονται σε ειδική κατάσταση της φυσιολογίας τους.

ΕΟΦ-Διάθεση Συμπληρωμάτων Διατροφής και Τροφίμων Ειδικής Διατροφής (07/12/2004)
Το 2004 δημοσιεύτηκαν οι ‘Περί Συμπληρωμάτων Διατροφής Κανονισμοί’ σε εναρμόνιση με την Οδηγία 2002/46/ΕΚ Του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 Σύμφωνα με αυτούς λοιπόν ‘συμπληρώματα διατροφής’ ορίζονται τα τρόφιμα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό.

Διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές, ήτοι μορφές παρουσίασης όπως, κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο, και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες.

Συμπληρώματα διατροφής είναι:

    * προϊόντα που περιέχουν συμπυκνωμένα ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά των οποίων ο προορισμός είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου όταν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη και δεν ανήκουν στην κατηγορία των κοινών τροφών
    * δεν είναι φάρμακα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί φαρμάκων
    * ούτε προϊόντα ειδικής διατροφής και
    * δεν προορίζονται για ειδικές κατηγορίες ατόμων.
      (Πηγή: Εφημερίδα της Κυβέρνησης, Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 935, 13 Νοεμβρίου 1995)

Ποιος πρέπει να διαθέτει τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με βάση την με αριθ. Υ1/Γ.Π 127962/03 27.2.2004 Υπουργική Απόφαση.
Στη νομοθεσία η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής ορίζεται να διενεργείται από καταρτισμένο προσωπικό το οποίο μπορεί να είναι :

    * διαιτολόγος ή επιστήμονας τροφίμων
    * εγγεγραμμένος ιατρός
    * φαρμακοποιός ή
    * άλλο πρόσωπο το οποίο θα είναι καταρτισμένο σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής ή την υγιεινή διατροφή.

Οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων διατροφής

Οι πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής αυξήθηκαν κατά 100 % ανάμεσα στο 1992 και το 1996
Το 2004 τα καθαρά κέρδη της βιομηχανίας των συμπληρωμάτων υπολογίζεται στα 20.3 δις δολλάρια (Annual Industry Review, 2005).

To 70% των Αμερικάνων καταναλώνει καθημερινά, σε κάποια μορφή, κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, από τα οποία οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι τα πιο δημοφιλή. (FDA Health and Diet Survey, 2004)
Στη μελέτη NHANES 1999-2000 βρέθηκε πως το 52% των ενηλίκων είχαν πάρει βιταμινούχο συμπλήρωμα τον προηγούμενο μήνα και 35% δήλωσαν τακτική πρόσληψη συμπληρώματος βιταμινών και μετάλλων (MVMM). (Radimer K, Am J Epidemiol, 2004)

Χρειαζόμαστε τα συμπληρώματα διατροφής;

Γενικά, γνωρίζουμε πως καταναλώνοντας καθημερινά 5 μικρομερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών λαμβάνουμε μια σημαντική ποσότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών, αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών. Επιπρόσθετα, καταναλώνοντας μια διατροφή που ακολουθεί τις επιταγές της Πυραμίδας της Διατροφής, με παρούσες όλες τις ομάδες των τροφίμων, σε σωστές αναλογίες και ποσότητες, προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αν βάλουμε στην διατροφή μας φθηνές ισορροπημένες ενεργειακές τροφές όπως την σόγια, που είναι ένας φθηνός οικονομικά αλλά πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά φυτικός καρπός και αντικαθιστά με τον καλύτερο τρόπο το κρέας που δυστυχώς υπερκαταναλώνουμε σήμερα ίσως ελαφρύνουμε επιβαρύνσεις από τον οργανισμό μας και τον εμπλουτίσουμε θρεπτικά και ενεργειακά με τον καλύτερο τρόπο.

Τέλος, συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή μας κάποια ειδικά τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά με αποδεδειγμένη θετική και ευεργετική δράση για τον οργανισμό μας π.χ. αντιοξειδωτικές βιταμίνες, φλαβονοειδή, ρεσβερατρόλη καλύπτουμε ακόμα περισσότερο τις διατροφικές μας ανάγκες μέσα από μια πλήρη διατροφή. Άρα υπάρχει η γενική αποδοχή πως μια δίαιτα με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων μπορεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του γενικού πληθυσμού.

Σήμερα όμως γνωρίζουμε πως η τυπική 'δυτική' δίαιτα (που τις τελευταίες δεκαετίες ακολουθούμε και στην Ελλάδα) συχνά παρέχει μικρότερες ποσότητες από τις απαιτούμενες για βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. (Pao Em, Food Technology, 1981).

Επίσης πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν πως μεγάλος αριθμός ατόμων καταναλώνει μικρότερες ποσότητες από ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και μαγγάνιο από όσο χρειάζονται. (Pennington JA, J Nutr, 1996). Ειδικότερα όταν πρόκειται για υποθερμιδικό διαιτολόγιο απίσχανσης η χορήγηση συμπληρώματος κρίνεται πολλές φορές απαραίτητη.

Η αναγκαιότητα των συμπληρωμάτων διατροφής

H αναγκαιότητα της λήψης των συμπληρωμάτων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:

    * ηλικία και φύλο
    * συνολική διατροφή
    * ύπαρξη οργανωμένης άσκησης
    * ειδικές παθολογικές καταστάσεις
    * οικογενειακό ιστορικό παθήσεων κ.ά.

Γενικά όμως είναι αποδεκτό πως κάποια άτομα ‘είναι πιθανό να χρειαστούν συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων, για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες’ όπως προτείνεται π.χ. από τα Dietary Guidelines for Americans 2000, από τα Department of Agriculture & Health and Human Resources και τα Dietary Guidelines 2000, ADA 2001.

Ειδικές κατηγορίες που χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής

    * Νεογνά
    * Χορτοφάγοι
    * Παιδιά και ενήλικες σε υποθερμιδική δίαιτα λόγω παχυσαρκίας
    * Ανεπάρκειες σχετιζόμενες με φάρμακα (π.χ. αντιεπιληπτικά)
    * Άτομα με ψυχογενή ανορεξία – βουλιμία
    * Παιδιά που υποσιτίζονται
    * Έφηβες σε εγκυμοσύνη
    * Θηλάζουσες
    * Δυσαπορρόφηση και άλλα χρόνια νοσήματα
    * Ειδικές νοσολογικές καταστάσεις
    * Άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα
    * Άτομα τρίτης ηλικίας

Γιατί παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους καταναλώνουμε τα συμπληρώματα. Π.χ. ας δούμε τι συμπληρώματα παίρνουν οι έφηβοι και γιατί;

Έφηβοι 11-18 ετών δήλωσαν ότι παίρνουν συμπληρώματα διατροφής όπως: αθλητικά ποτά, πολυβιταμινούχα συμπληρώματα, γκουαράνα, κρεατίνη, ενεργειακά ποτά, συμπληρώματα βοτάνων, υπερπρωτεϊνικά συμπληρώματα, συνένζυμο Q10.

Τα βασικότερα αίτια για την κατανάλωση των συμπληρωμάτων αυτών ήταν:

    * Τα άμεσα αποτελέσματα στην κατάσταση της υγείας
    * Πρόληψη ασθενειών
    * Βελτίωση αμυντικού συστήματος
    * Πίεση από γονείς για λήψη συμπληρωμάτων
    * Γεύση
    * Παροχή ενέργειας
    * Καλύτερη αθλητική επίδοση
    * Συνδυασμός με χαμηλοθερμιδική δίαιτα για απώλεια βάρους
      (Consumption of nutritional supplements among adolescents:usage and perceived benefits, O’Dea J, Health Education Reaserch, 2003)

Ποιες ειναι οι κυριότερες κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής

Βιταμίνες
Μέταλλα
Ιχνοστοιχεία
Βότανα
Αμινοξέα
Ένζυμα
Μεταβολίτες
Εκχυλίσματα ιστών και αδένων (προστάτη, θύμου, θυρεοειδούς, ήπατος, σπληνός, παγκρέατος, υποφύσεως, ζελατίνη κ.λ.π)
Βασιλικός πολτός
Γύρη
Μαγιά μπύρας
Λεκιθίνη
Φυτικές ίνες
Q10
κ.α.

Δείτε τα άρθρα της κατηγορίας Συμπληρώματα διατροφής:Κοινοποιήστε τα άρθρα: Συμπληρώματα διατροφήςστους φίλους σας, στο Facebook, το tweeter κ.α. social media.

Categories


AA - ΕρωταπΑντήσεις
Diet tips
Yγιεινή διατροφή
Άρθρα
Αρχαία Ελληνική Διατροφή
Βελτίωση του πεπτικού συστήματος
Βότανα θεραπείες
Βότανα κατάλογος
Βότανα πληροφορίες
Βότανα-Φυτά
Διαιτα atkins
Δίαιτα express
Δίαιτα orac
Δίαιτα Scardale
Δίαιτα South Beach
Δίαιτα ανάλογα με τον τύπο αίματος σας
Δίαιτα και Χοληστερίνη
Δίαιτα σύμφωνα με το αίμα σας
Δίαιτα της ζώνης
Δίαιτα Ωμέγα
Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι-Συγγραφείς
Διατροφή
Διατροφή Διαβήτης
Διατροφή του παιδιού
Διατροφή: Πρόληψη ασθενειών
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Ιπποκράτης περι διαίτης
Καταστάλαγμα Γνώσης
Μυστικά
Παιδική παχυσαρκία
Συμπληρώματα διατροφής
Συνταγές
Τροφές διαχωρισμός
Τροφές κατάλογος
Τρόφιμα: Οσα δεν ξέρεις...
Υγεία και μακροζωία
Υγιεινά ποτά
 
Diaita-express.com Επικοινωνία Καταχώρηση
 
 
φθηνα domain names